Лозари и казанджии на бунт край пътя за Гърция

  • 01 декември 2015 11:53

  • 1589
  • 0
Лозари и казанджии на бунт край пътя за Гърция
© Булфото

Стотици лозари, стопани и собственици на казани за варене на ракия излизат на бунт в сряда до шосето за Гърция. Протестиращи ще има от всички общини по поречието на река Струма в Пиринския край. Те ще се съберат в района на мотел „Мамин Кольо", край Сандански, за да кажат твърдо „Не" на промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

„Защо държавата удря най-бедните? Давам си здравето за 20-те декара лозя, а няма да мога да сваря джибрите след 1 януари. Та те тогава стават за варене. Правителството няма да закърпи бюджета си с парите от казанджиите. Искат да ни принудят да хвърляме виното, което ни остане. Или да го даваме на винпромите за жълти стотинки", твърди лозарят от санданското село Катунци Йордан Халачев. Материалът в бъчвите ще се развали, ако чакаме чак 1 юли, за да варим джибрите, това никъде го няма, ще протестираме до дупка, допълва стопанинът. Той и останалите протестиращи нямат нищо против проверките по казаните за ракия, както и да си плащат акциза за домашната ракия. Но настояват целогодишно да може да се вари ракийка.

„Нека държавата си проверява, нека си събират дължимите налози. Но не и да ни ограничават правото да си варим ракия, когато ние решим", категорични са лозари и собственици на казани за ракия от пиринския край. Те смятат, че с промените в закона се дава "зелена светлина" на нелицензираните казани за ракия по селските махали и неизвестни паланки, които ще работят на черно. В същото време ще паднат приходите от регистрираните обекти в държавната хазна. „Тези, които имаме съдове с повече от 500 литра вместимост ни третират като собственици на акцизни складове. Не им ли е ясно на депутатите, че ние предлагаме услуга, а не продаваме алкохол! Сякаш съхраняваме някакво национално богатство в казаните. А оттук само минава плодовият материал на клиентите, който не е наша собственост", казват казанджии.

Последвайте канала на

1589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини