Папата: Светът е на прага на самоубийство

  • 01 декември 2015 09:09

  • 1822
  • 1
Папата: Светът е на прага на самоубийство
© Getty Images/Guliver

Папа Франциск алармира, че светът е на прага на самоубийството заради затоплянето на климата и че международната общност, събрала се на конференцията за климата в Париж, трябва да действа сега или никога, информира „Франс прес”.

„Не съм уверен в резултатите на срещата за климата, но това, което мога да кажа, е, че трябва да се действа сега или никога”, коментира папата пред журналисти в самолета на връщане в Рим след обиколката си в Африка.

След конференцията в Киото през 1997 г. не е постигнато много, а всяка година проблемите стават по-тежки, а сега изглежда сме на прага на самоубийството, подчерта папата.

"Почти всички, които се намират в Париж, искат да направят нещо. Вярвам, че ще го направят, имат добрата воля и се моля за това", добави той.

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се ангажира сериозно в борбата срещу затоплянето на климата, на което посвети послание до католиците през пролетта.

Главата на римокатолическата църква осъди и фундаментализма, заявявайки, че той не е част от религията, а е болест на всички религии. "Фундаментализмът е винаги трагедия. Той не е религиозен, в него няма Бог, той е идолопоклонничество", добави Франциск и изтъкна: "Ние, католиците, също имаме някои, даже много фундаменталисти. Те вярват, че знаят абсолютната истина и хулят другите с клевети, правят зло. И казвам това, защото това е моята Църква."

"Катерина Медичи не е била светица", заяви категорично папата. Френската кралица остава в историята с това, че разпорежда клането на протестанти през Вартоломеевата нощ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1822 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.01 | 15:39

1
Къв папа си ти? Бюрократ!

Добави коментар

Водещи новини