Меркел прави коалиция на желаещите страни от ЕС да приютят бежанци

  • 01 декември 2015 06:14

  • 3192
  • 12
Меркел прави коалиция на желаещите страни от ЕС да приютят бежанци
© Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се прави коалиция на страните от ЕС, които доброволно искат да приемат бежанци, предаде електронното издание "ИЮ Обзървър".

В Брюксел, малко преди проведената среща на върха ЕС-Турция в неделя, Меркел събра лидерите на Австрия, Белгия, Финландия, Гърция, Люксембург, Холандия и Швеция, които са обсъждали идеята. Те са изразили готовност да приемат "все още неопределен брой бежанци", които в момента са настанени в турските центрове. Първите преговори между осемте държави не са довели до конкретен ангажимент за приемане на бежанци, но германският канцлер подчерта, че в близките дни ще има интензивни разговори и на следващия Европейския съвет, който трябва да се състои в средата на декември, ще бъде представено предложение, пише в. Сега.

Според в. "Гардиън" изненадващата "мини среща", организирана от Меркел, показва, че тя се е отказала да убеждава повечето от страните в Източна Европа да изпълнят задължителните квоти за прием на бежанци, въведени от ЕК. За пореден път Чехия, Унгария, Полша и Словакия в неделя в Брюксел потвърдиха нежеланието си да участват в квотна система за разпределение на бежанците в ЕС. На срещата на върха ЕС-Турция в Брюксел лидерите приеха заключителен документ, според който Анкара получава щедри политически и икономически облаги, ако изпълни обещанията си към Стария континент да не допуска имигранти, които не покриват изискванията за международна закрила в Европа и ги приема обратно, за да ги екстрадира. До юни идната година Турция трябва да е готова да прилага споразумение за реадмисия с всички страни от ЕС, за да може през октомври 2016 г. турците вече да пътуват безвизово в ЕС. Това бе едно от отдавнашните искания на Анкара към ЕС, с който води преговори за членство от десетилетия.

Заключителният документ ангажира страните от ЕС на 14 декември да започнат преговори по глава 17 за икономическата политика от преговорния процес с Турция. От декларацията на лидерите става ясно още, че освен кандидат-член за ЕС, Турция се очертава и като стратегически партньор. В документа се подчертава, че ЕС и Турция два пъти в годината ще провеждат срещи на високо ниво - министри и еврокомисари, за да дискутират проблеми на външната политика и регионалната сигурност. В началото на идната година ще бъде създаден механизъм за икономически диалог на високо равнище, който ще развива икономическите отношения Турция-ЕС. Договорено бе и преразглеждане на споразумението за Митнически съюз между ЕС и Турция, за което Анкара настоява от година. Турция също така ще получи и първоначална допълнителна помощ от 3 млрд. евро, за да се справи с наплива на сирийски и иракски бежанци на своя територия.

Словашкият премиер Роберт Фицо предлага дебати за изключването на Гърция от Шенгенската зона, писаха словашките медии. "Вярвам, че дойде времето Гърция да бъде изключена от Шенген. Тя не е способна да защити шенгенските граници", каза Фицо. Според него изключването на Гърция от спогодбата за свободно преминаване е единствено "въпрос на време".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3192 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
сус

2015.12.11 | 11:59

12
НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ БЪЛГАРИ ВИЕ НЯМАТЕ ДУМАТА ????? ПЪРВА ДРУЖКА ВЕДНАГА СА ДА ТИКВОЧА И ДРУГИТЕ го РЕШИХА ПРЕДИ ВАС АЙДЕ ЧЕСТИТО И ВЕСЕЛА и ПЛАЧЕЩА КОЛЕДА !!!!????
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ

2015.12.04 | 04:21

11
ДА ГО ДУХАШ ДЪРТА ЧИФУТКО.ВИДЯ ЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ НА ТВОЕТО И СЕГА ДЕМОКРАТИЧНО ИСКАШ ДА ПОСТЪПВАШ А БАБЕ ГНУСНО ПРЕСТЪПНО.НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ,ХОРАТА ДА НЕ СА ЛУДИ,ТЕ И В ТВОЯТА ДЪРЖАВА ВЕЧЕ НЕ ТЕ ИСКАТ,НЕМСКИЯ НАРОД ЩЕ СЕ ВДИГНЕ И ЩЕ ТЕ РАЗПЪНЕ НА КРЪСТ
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ

2015.12.04 | 04:21

10
ТАЗИ УНИЩОЖАВА ГЕРМАНИЯ И ЕВРОПА ТАКА КАКТО И РУСНАК НЕ ГО Е ПРАВИЛ
Fr. Merkel

2015.12.04 | 04:20

7
Тази вещица все повеме заприличва на Бойко Борисов , твърдоглава, проста острилка . Към газовите камери тия гнусни политици

2015.12.04 | 04:21

9
Мдаа,Волен феса подкрепи турците и циганите в България с/у ББ ! Така ,че глупака да не прави сравнение на Меркел с Борисов.

2015.12.04 | 04:20

8
Като Волен ку-рвата искаш да кажеш,не бъркай хората проста тикво!
бг

2015.12.04 | 04:20

6
Тая Меркел е 1000% Еврейка направо разпиля Германия, и гледа и на ЕВРОПА ДА Е.Е М....ТА. ОТ ВСЯКЪДЕ!!!
аз

2015.12.04 | 04:19

5
Да си ги прибира в Германия, както беше казала! От толкова лизане на американски зад...и съсипа немския народ (че и цяла Европа)! Продажна бедна душица, която ще бъде покрита с наметалото на народното презерение, а няма по-тежко покривало!!!
Дза

2015.12.03 | 13:35

1
Изобщо не ми се мисли до какво ще доведе политиката на Германия в Европа ? САЩ диктуват на немците , а те на Европа и така пропада всичко изградено до сега. Всичко ще приключи с падането от власт на тази стара бабичка от власт, но германския народ явно за нищо не става като българския и стои мирно и гледа как го унищожават.

2015.12.04 | 04:19

4
Абе ще намерят друго продажно копеле! Докато не се вдигне ЦЯЛА ЕВРОПА и не затрие, които трябва, НЯМА да има мир!
ИВАН ИВАНОВ

2015.12.04 | 04:19

3
ХАХААХХХАХААААХАХАХАХХ
майка

2015.12.04 | 04:19

2
тая е луда и бездетна! няма какво да губи!

Добави коментар

Водещи новини