Спират временно "чистката" в училищата

  • 30 ноември 2015 21:35

  • 2199
  • 1
Спират временно "чистката" в училищата
© Булфото

Близо 5000 учители и директори трябва да напуснат системата на образованието до края на годината. Причината е, че вече са достигнали възрастта за пенсиониране. Изключения ще се правят само в случаите, в които липсват кандидати за поста.

В същото време от просветното министерство уверяват, че няма да има принудителна "чистка" в училищата.

Директорите се притесняват, че смяната на кадри може да се отрази негативно на учебния процес.

„Говорихме с министър Кастрева и се разбрахме тези пенсионирания по възможност да не се случват по време на учебната година. Опитваме се да направим всичко възможно даже между сроковете да не се случи това пенсиониране”, коментира министърът на образованието Тодор ТаневТодор Танев Проф. Тодор Танев е роден през 1957 г. в София. Завършил е социология в СУ „Св. Климент, цитиран от Нова телевизия.

Министърът заяви, че се следват промените в Кодекса на труда, според които директорите и учителите не са "вечни". „Това не означава, че всичко ще се прави веднага, като акция на министерството. Никой не е вдигнал война срещу тези, които толкова години ни помагат”, коментира още образователният министър Тодор ТаневТодор Танев Проф. Тодор Танев е роден през 1957 г. в София. Завършил е социология в СУ „Св. Климент.

От просветното ведомство искат да дадат шанс на повече млади кадри да влязат в системата.

„Не забравяйте, че имаме доста висши училища, които създават такива кадри, така че аз се надявам, че няма проблем със заемането на тези места”, казва зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. казва Венка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2199 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Жан Жак Русо

2015.12.07 | 22:12

1
"....тези,които толкова години ни помагат"---И как Ви помагат?Или е "братска взаимопомощ"? Знаете ли ,че много от тези,които Ви помагат са абсолютни деспоти,а колективите им се страхуват да го обявят на всеслушание ?! Знаете ли,че има безработни млади учители,а в същото време работят педагози на над 64 годишна възраст/жени/ и то прилагайки стари казармени методи,които и Макаренко не е използвал! Толкова власти се смениха,а директорите ви - все едни и същи! И как да стане промяната!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини