Не е било възможно да се предскаже срутището в района на Крушунските водопади

  • 30 ноември 2015 18:39

  • 1401
  • 1
Не е било възможно да се предскаже срутището в района на Крушунските водопади
© Булфото

Не е било възможно да се предскаже или предотврати срутището в района на Крушунските водопади, което затисна и уби двама туристи на 6 ноември. Това показва геоложко изследване, направено от специалисти от Научноизследователския сектор към Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Резултатите от обследването бяха представени от доц. Невен Георгиев от Катедрата по геология, палеонтология и изкопаеми горива на пресконференция в Летница.

По думите на доц. Георгиев причините за срутището са пукнатини в бигора, нееднородния състав на масива и наличието на вода в бигорния масив. Районът, където е станало срутището, все още е рисков, има опасност от нови срутища, но те са непредвидими. Той добави, че са направили проучвания в още две локализации в природната забележителност, които са показали, че пукнатините са характерни не само за срутището. "Масивът като цяло е напукан. Той е с доста стръмни откоси и на много места има свидетелства за стари срутищни процеси в геоложкото минало. Долината се е оформила по този начин", заяви специалистът, цитиран от БТА. Той каза още, че са необходими по-детайлни изследвания на риска в цялата местност.

Кметът на община Летница Красимир Джонев заяви, че природната забележителност "Маарата" ще бъде затворена през зимния период.

През това време започват интензивни предпроектни и проектни проучвания, проектиране и съгласуване с всички институции. С помощта на инженер-геолози ще бъде изградена нова екопътека. Тя ще бъде безопасна, на отстояние от всички видове скали. По думите на Джонев тя няма да е толкова атрактивна, но ще бъде сигурна. Финансирането за проектирането й ще е от общинския бюджет. Ще се търси и външно финансиране за строителството.

Архитект Красимир Попов заяви, че за изграждането на новия маршрут ще се използват екологични и трайни материали.
Очакванията са Крушунските водопади да бъдат отворени за посетители през април.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1401 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
маг Елена

2015.12.01 | 09:13

1
аре ве нямало как да се предскаже? предсказвам всичко-само да има балъци да набират импулсния ми телефон-ше им предскажа квото искат...даже и магии развалям( не е мн скъпо)

Добави коментар

Водещи новини