90 лекарства могат да останат без финансиране от НЗОК

  • 30 ноември 2015 16:18

  • 2275
  • 0
90 лекарства могат да останат без финансиране от НЗОК
©

90 медикамента, които в момента се заплащат от Здравната каса, може от догодина а не бъдат реимбурсирани. Те ще останат на българския пазар, но няма да се покриват от здравния фонд и пациенти ще трябва да ги плащат от джоба си. До това ще е стигне, ако фармацевтичните компании изпълнят заканата си да не продават животоспасяващите лекарства на НЗОК. Това стана ясно по време на здравен форум за рамковите споразумения при реимбурсация на лекарствените продукти.

Припомняме, че от октомври компаниите трябва задължително да дават отстъпки на здравния фонд за медикаментите, в противен случай те остават без реимбурсация. Така препаратите стават неизгодни за фармацевтичните компании, те ги изтеглят.

Не е договорена отстъпка и за пет лекарствени продукта, за които няма аналог. Според зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков въпросните медикаменти все пак имат аналог и пациентите ще имат достъп до тях. От реимбурсния списък ще отпаднат лекарства, които не успяват да докажат своята ефективност, обясни той.

Фармацефтичните компании искат промяна на механизма за договаряне на отстъпки в цените с касата. Това да става чрез комбинация от рамкови и индивидуални споразумения, а не министерството административно да им налага да дава отстъпки – в случая по метод за контролиране ръста на разходите за лекарства от публичния бюджет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини