Скандали в бюджетната комисия в НС (обновена+видео)

  • 30 ноември 2015 13:48

  • 1978
  • 0
Скандали в бюджетната комисия в НС (обновена+видео)
© Novini.bg

Народните представители от БСП - Лява България напуснаха заседание на бюджетна комисия в парламента, на което се разглеждат бюджетите на Здравната каса, общественото осигуряване и този за 2016-та година.

„Скандално е да се гледат трите бюджета наведнъж. Скандално е 2 минути преди започването на заседанието да нямаме никакви материали, въпреки многократните ни предупреждения, за да може да седнем с експерти и да направим сметки“, обясни народният представител Румен Гечев. Той подчерта, че няма становища към бюджетите, както и стенограма от първо четене. „В началото на комисията ни раздават проекта с включени предложения на други политически групи, с които ние не сме запознати. Такова нещо няма дори и в Африка. Разпределят се милиарди без никаква информация“, коментира Гечев и добави: „Това е атентат срещу демокрацията. Не може да се обсъжда най-важният закон в държавата по този начин“, каза още Гечев, съобщиха от пресцентъра на БСП.

След заплахи за протести от Българския лекарски съюз, бюджетната комисия прие на второ четене сметките на Здравната каса за догодина, предаде Дарик. Според промените от 2016 г. парите ще се разпределят спрямо брой диагнози, а не директно към болниците. Проблемът е, че няма регионална здравна карта на база на която да се направи разчет за броя диагнози по общини и региони. Самата карта пък трябва да е готова до 31 март с новия рамков договор, а дотогава ще работи старият модел.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев обясни, че ако това не се уточни през рамковия договор, директорите на регионалните здравни каси ще имат възможност да закупуват диагнози. Примерът е, че НЗОК ще определя на болница "х" 50 хернии, а въпросът е какво става с 51-вата.

В момента депутатите обсъждат републиканския бюджет за 2016-та година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1978 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини