Умъртвяват болните от брузелоза животни в село Кочан

  • 30 ноември 2015 11:09

  • 1703
  • 0
Умъртвяват болните от брузелоза животни в село Кочан
© Булфото

Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните и Районната здравна инспекция пристигнаха в Сатовча, където ще бъдат умъртвени болните от брузелоза животни в село Кочан.

Хората, които са имали достъп до стадото, поставено под карантина, или са консумирали продукти от животните, ще бъдат изследвани за опасната бактерия.

В момента заседава общинската епизоотична комисия за набелязване на конкретни мерки срещу разпространението на бруцелоза в общината и района. Двайсетте болни животни ще бъдат умъртвени по хуманен начин, а труповете ще бъдат транспортирани до екарисажа във Варна. В момента ветеринарни лекари изследват още четири животни - две телета и две овце, които са без ушни марки, със съмнения за незаконен внос от съседна Гърция, където също има огнища на заболяването, заявиха пред БНР от БАБХ.

Вече е в сила заповедта на областния управител Бисер Михайлов, която забранява придвижването на животни в община Сатовча, както и търговия с тях. Започва инвентаризацията и взимане на серологични проби от всички стада и животните, отглеждани в домашни условия.

Около 15 хиляди са животните, податливи на заболяването на територията на цялата община. Ще бъде проследено движението на млякото и месото от стадото, в което бе открито заболяването. Очаква се изкупуването на мляко от района също да бъде преустановено.

От Районната здравна инспекция уточняват колко са потенциално застрашените хора, които ще бъдат изследвани за евентуално наличие на бактерията. Подготвят се информационни брошури за населението на общината, в които ще бъдат дадени конкретни указания за предпазване от заразяване.

Последвайте канала на

1703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини