Маската на Тутанкамон била за Нефертити

  • 30 ноември 2015 09:02

  • 5928
  • 1
Маската на Тутанкамон била за Нефертити
© Getty Images

Изработената от злато погребална маска на Тутанкамон не е била предназначена за египетския фараон от Осемнадесетата фараонска династия, а за царица Нефертити. До този извод е стигнал бившият куратор на отдела "Древен Египет" в Британския музей, археологът Никълъс Рийвс, съобщи в."Индипендънт".

Британският учен е направил това заключение по две причини. Първо, през септември 2015 година на златната маска е открит ретуширан печат с името на Нефертити. Второ, ушите на маската се оказват пробити, което е характерно за маски, предназначени за жени и деца, пише в. "Монитор".

Откритията са направени при възстановяването на маската на Тутанкамон, което се наложи, тъй като брадата й беше счупена и залепена набързо с епоксидна смола.

Тутанкамон е управлявал Египет от 1332 г. до 1323 г. пр. Хр. Той е син на Ехнатон от друга негова съпруга, която според някои специалисти е била негова сестра. Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон, е била дъщеря на Ехнатон и Нефертити.

Ако теорията на д-р Рийвс е вярна, ще бъде решена една от големите загадки в египтологията. Според хипотезата на Рийвс момчето-фараон, което умира внезапно на 19-годишна възраст, е погребано по спешност в една от камерите на гробницата, предназначена за Нефертити.

Археолозите отдавна търсят къде е погребана Нефертити. Споровете къде е гробницата й продължават повече от век. Преди броени дни министърът по въпросите на паметниците на културата на Египет Мамдух ел Дамати и египтологът Никълъс Рийвс съобщиха, че термографският анализ е показал, че съществува 90 процента вероятност в гробницата на Тутанкамон да има скрита стая. Получените досега от проучванията данни ще бъдат изпратени в Япония за изследвания и има голям шанс да бъде потвърдено, че в гробницата на Тутанкамон да има такава камера. Ако бъде доказано, че там е погребана Нефертити, това ще е "откритието на 21-ви век", заяви Мамдух ел Дамати.

Последвайте канала на

Novini.bg
5928 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.30 | 10:26

1
Споделят очевидци!

Добави коментар

Водещи новини