Журналист: Турското поведение беше неадекватно (видео)

  • 30 ноември 2015 08:30

  • 6435
  • 5
Журналист: Турското поведение беше неадекватно (видео)
© Getty Images/Guliver

Стремежът за възстановяването на националните граници в момента е голямо. Шенгенското пространство се раздробява, а тезата за повече Европа и по-малко национално все повече избледнява.

Това каза в сутрешния блок на БНТ журналистът Светослав Терзиев. Заедно с него гост беше и Весела Чернева, директор на Европейския съвет за външна политика. Двамата коментираха последните горещи теми от международната политическа сцена. Според мен Русия ще загуби повече от ембаргото срещу Турция. Анкара отговаря за голяма част от инфраструктурните проекти в Русия. Турските авиолинии са основен превозвач, турски фирми строят големите пътища и тн. Обикновеният руски гражданин също ще е губещ, но руската икономика ще е основния губещ, каза Чернева. Целите на Русия и целите на Запада в Близкия Изток са различни. Русия атакуваше много малко цели на "Ислямска държава". Нейната цел е да постигне стабилен режим на Башар Асад. Западната коалиция има съвсем други цели. Турция разбра, че трябва да търси съюзник в ЕС. Срещата от вчера беше израз, че двете страни има какво да спечелят. За България това е жизнено важно, категорична беше тя.

Турското поведение беше неадекватно. На Европа и трябваше голяма коалиция срещу "Ислямска държава". Турция удари точно срещу това и не получи подкрепата от НАТО, която очакваше. Турция в последните дни стана по-отстъпчива. За начало спря да нарушава гръцкото въздушно пространство. Спряха се редица проекти, като "Турски поток". Бойко Борисов има причини да се опасява от вчерашното споразумение между ЕС и Турция, но се съмнявам, че ще има сили да удържи, каза още Терзиев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6435 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Демокрация

2015.12.08 | 11:40

5
То въобще има ли граници между държавите в Европа? За бежанците явно няма граници, а физическите такива отдавна са съборени от демокрацията. Сега наново ще строят, но не комунистическите бетонни и метални, а демократичните телени огради, които са любими за бежанците да ги режат и преминават демократично. Това е демокрацията - влизаш свободно от една държава на друга и си правиш каквото си поискаш, в това число може да създадеш дори и етническа партия в България, която да се качи на власт.

2015.12.08 | 11:39

3
we are on the end of stupid lies
Веселин Василев

2015.12.08 | 11:40

4
Ти къде се намираш бе шушон.Трябваше да влизам в Гугъл и чрез преводач да разбера какво казваш.Или пиши на български или въобще не коментирай.Идиот скапан.
Платени мекерета

2015.12.08 | 11:39

2
Е б а в а й т е си м а й к а т а и двамата продажни парцали,България няма да спечели нищо хубаво,а ще загуби много ако турците станат член на Европейския съюз. Такива боклуци като тия двамата трябва да бъдат линчувани публично,продажни утрепки.
АЗ

2015.12.08 | 11:39

1
ТАЗИ ВЕСЕЛА ЧЕРНЕВА Е ТЪПА КАТО ГЪЗА НА СЛОНА, НО НЕ ИСКАМ ДА ОБИЖДАМ СЛОНА. ТЯ Е ЕДНА ОТ НАЙ-ОТЯВЛЕНИТЕ СОРОСОИДИ В БЪЛГАРИЯ И Е ГОТОВА ДА ПРОДАДЕ ДЪРЖАВАТА СИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини