Американски сенатори призоваха за изпращане на 20 000 американски военни в Сирия и Ирак

  • 30 ноември 2015 07:41

  • 2748
  • 2
Американски сенатори призоваха за изпращане на 20 000 американски военни в Сирия и Ирак
© gettyimages (архив)

Двама видни американски сенатори вчера призоваха Вашингтон да утрои броя на американските военни в Ирак, до 10 000 и да изпрати същото количество военни в Сирия като част от многонационалните сухопътни сили за борба срещу "Ислямска държава" в двете страни, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Републиканците Джон Маккейн и Линдзи Греъм, който са на посещение в Багдад, разкритикуваха стратегията на президента Барак Обама за борба срещу ИД, основана на въздушни удари и скромна подкрепа за местните сухопътни войски в Ирак и Сирия. Двамата заявиха, че необходимостта от по-голяма американска намеса е била изтъкната от терористичните нападения в Париж този месец. "Единственият начин, по който можете да разгромите халифата е със сухопътен компонент", заяви Греъм, който е един от претендентите за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2016 година. "Въздушната кампания няма да обърне хода на битката", добави той.

Маккейн, който е председател на сенатската комисия за въоръжените сили, неотдавна предложи намеса в Сирия на европейски и арабски сухопътни войски, подкрепяни от 10 000 американски военни съветници. Вчера той и Греъм заявиха пред журналисти, че американските военни могат да предоставят логистична и разузнавателна подкрепа на предлагата 100 000 армия, съставена от сунитски арабски страни като Египет, Турция и Саудитска Арабия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2748 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.12.02 | 14:43

2
НЯМА КОЙ ДА ГИ ПУСНЕ ВЕЧЕ. ИРАК ОФИЦИАЛНО ИСКА АМЕРИКАНЦИТЕ ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА.

2015.12.01 | 16:46

1
TVURDE KUSNO CHDO MANDALOTO LOPNA DA NE SE BJHTE IZTGLJALI SEGA NJAMASHE DA IMA ID TOLKOVA VOINICI SI OTIDOHA NA VJATURA ZARDI IDIOTITE V SENATA

Добави коментар

Водещи новини