Борисов: Може да се либерализира визовия режим за Турция (обновена+снимки+видео)

  • 29 ноември 2015 18:29

  • 11538
  • 102
Борисов: Може да се либерализира визовия режим за Турция (обновена+снимки+видео)
© Правителствен пресцентър

"Би могло да се направи изключение на Турция за либерализация на визите за държавните служители и бизнеса". Това каза в Брюксел премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г пред журналисти преди срещата между Турция и Европейския съюз за справянето с притока на мигранти.

„Помните в Истанбул срещата, която направихме с Давутоглу, седмица по-късно с канцлера Меркел. В Малта защитих позицията, че всички трябва да преговаряме на срещата на високо равнище с Турция и днес тя е факт. Позициите ни не са различни оттогава, напротив – това, което предупреждавахме, че ще се случи, е факт”, заяви Борисов в отговор на това какви са очакванията му от предстоящата среща.

„Няколко са темите, които бих извел пред скоба. Би могло да се направи изключение на Турция в либерализация на визите. За държавните служители, за общинските служители, за бизнеса – би могло да им се либерализира визовия режим. Второ в третия списък на сигурните страни спокойно можем да включим Турция”., коментира Борисов

„Що се касае преговорите за ЕС, ние ще отстояваме позицията, която и посланик Цанчев отстоява тук от наше име – да се спазват всички изисквания, които досега всички страни, които са приети, са защитили. Да не се правят изключения”, допълни той.

„Това като начало би било достатъчен знак за Турция, че оценяваме нейната грижа и това, което полагат до момента ,за да задържат близо 2 милиона мигранти на тяхна територия”, каза още премиерът.

„Ние имахме по време на социализма т. нар. служебни паспорти, които имаха държавните служители, спортните федерации, което до голяма степен облекчаваше движението”, каза още премиерът.

Няма да подкрепя средствата за фонда на ЕС за бежанците в Турция да бъдат от кохезионните фондове. Това каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г пред журналисти преди срещата между Турция и Европейския съюз за справянето с притока на мигранти, предаде  „Фокус”.

„Вицепредседателят на ЕК Кристалина Георгиева, която отговаря и по бюджета, трябва да даде финансовата рамка, откъде и как ще се набавят тези пари. Второто, което за мен е най-важно, е, че тези пари по никакъв начин, което няма да подкрепя, е да бъдат от кохезионните фондове. Всички разбираме, че трябва да се реши въпросът с бежанците. Много важно е реадмисията - Турция да я заяви, че всичко което трябва да се върне там, ще го приемат. Кохезионните фондове не трябва да се пипат, защото за държавите от Източна Европа, които са по-изостанали, това е жизнено важно”, коментира Борисов.

На въпрос дали средствата ще дойдат от бюджета ни и дали правителството е заделило средства за този фонд премиерът заяви:

„Не. Нито сме предупредени, нито ни е казано колко, нито днес ще се обсъжда”. Попитан дали има лимит, той заяви, че България е дала 50 000 евро от 1,8 млрд. евро, които в Малта са гласувани за Африка.

„Огромна сума за нас, но мисля, че достатъчно и осезателно подпомогнахме тези 1,8 млрд. евро с нашите 50 000 евро”, допълни той.

Продължавам да считам, че газоразпределител в България, който да събира втечнен газ и руски газ, и газ от нашите находища, е голяма реалност. Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борсов, допълва БТА.

Той подкрепи идеята за газопровода Северен поток-2 и за газоразпределител у нас. Тази позиция ще защитаваме, тя е изгодна за България, никой не може да ни упрекне. Никой не може да ме убеди, че ако имаме още един източник и излезе руска тръба край Варна, това е лошо за държавата, посочи Борисов. Той съобщи, че нашата страна няма да подпише писмо срещу Северен поток-2.

Премиерът изрази надеждата догодина да бъде готова газовата връзка между нашата страна и Румъния. Той посочи, че ще се работи активно по връзките с Турция и с Гърция.

Последвайте канала на

11538 102

Свързани новини

Коментари 102

Добави коментар

2016.01.02 | 13:25

102
Майка ти да умре турско мекере.

2016.01.02 | 13:25

101
Мръсно турско мекере ще те изринем ей кypво турска !!!!!!!!!!

2016.01.02 | 13:25

100
БОРИСОВ ТИ ОПРЕДЕЛЕНО СИ ГЛУПАК.С ТУРЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕГОВАРЯ САМО АКО ХРИСТИЯНСТВОТО Е ДЪРЖАВНА РЕЛИГИЯ.

2015.11.30 | 16:42

89
da te legalizirat anadolskitedervi6i i kyrdite da te dovurshat yda predatel rodoiverootstupnik Hristos proshtava ako se pokaesh GospodBog ne
Стра

2016.01.02 | 13:25

99
Изсели българите в западна Европа и си вкарай мръсните ТУРЦИ тук да ги управляваш докато не ти бият шута...предателю ! Кой нормален човек изобщо гласува за тази геноцидно-пропагандираща партия незнам ?
gost

2015.11.30 | 23:45

98
Za kakva politika govoriat vsi4ki? Obiasnete mi molia Vi 4e ne razbiram.naschiiat narod e izstradal mnogo prez vekovete.300godini-Vizantiisko,500godini-Tursko,sled tova50godini-/nasche komunisti4esko robstvo/ ,a sega ni varnaha i v feodalniiat stroi.Do koga moje da tarpi toia narod,uma ne mi go pobira.I ot den na den otivame kam po-loscho.
35

2015.11.30 | 23:45

97
predatel,sram,naveden...3 v 1

2015.11.30 | 23:45

96
Лапайте го , болшевишки отрепки и гъзоблизци на пияната пасмина !
ВИДИЛИН

2015.11.30 | 23:45

95
ПОСЛЕДНА ГЛУПОСТ НА .............
гост

2015.11.30 | 23:45

94
Няма ли, кой да му каже, че държавните служители и сега пътуват без визи? В цяла Европа! Какъвто началника - такива и съветниците.
България СПЕШНО!!!

2015.11.30 | 23:45

93
А приори да се изчисти от всякакъв наведен с покривка,забулен дивак от цигански произход,различен от Българина по име,култура,обслужващ чужди интереси да се наказва с разстрел.

Добави коментар

Водещи новини