Калфин: Трябва да изградим насърчаваща среда, така че всички деца да растат при родителите си

  • 28 ноември 2015 15:50

  • 1486
  • 7
Калфин: Трябва да изградим насърчаваща среда, така че всички деца да растат при родителите си
© Булфото

"Насочили сме усилията на министерството към това постепенно да изградим среда, в която всички деца да живеят с родителите си. В момента в България има голям брой деца, които живеят отделно от родителите им, защото родителите работят на различно място от дома си и са оставили децата си за отглеждане или при бабата и дядото, или при други роднини. Тази практика не е добра за децата, затова и започваме да предприемаме стъпки в посока да я променим". Това подчерта вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска на срещата си си с министъра на семейството и младежта на Република Австрия - Софи Кармазин, съобщи Министерството на труда и социалната политика.

Министър Калфин запозна австрийския си колега с мерките, които министерството вече е предприело в посока подпомагане на работещите родители. Тук той посочи въвеждането на гъвкавото работно време и предстоящия старт на ваучерна система за предоставяне на помощ в дома, включително и за отглеждане на деца. "Въпреки мерките, които сме въвели, ние се интересуваме от добрия опит и практики в областта на отглеждането на децата, които дават резултат в другите страни и които, разбира се, бихме могли да си позволим на бюджетно ниво и бихме могли да въведем веднага и у нас", категоричен беше още министър Калфин. Министър Кармазин изрази готовност за съдействие и детайлно представяне на ефективни и новаторски практики, които имат доказано добър резултат при изграждане на устойчива система за отглеждане на деца и подпомагане на работещите родители в Австрия.

Двамата министри обсъдиха позицията, изразена преди няколко месеца от австрийския външен министър - Себастиан Курц, според когото е необходима промяна на правилата за координация на семейните обезщетения за деца, като стойността на обезщетенията трябва да е съобразена с жизнения стандарт на държавата-членка, в която детето пребивава. Министър Калфин отново изрази несъгласието си с тази позиция и двамата министри се съгласиха, че разглеждането на подобна мярка извън цялостния пакет, свързан с подобряване на условията за работещите мигранти в рамките на ЕС, е неприемливо.

Последвайте канала на

1486 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.09.29 | 18:29

6
Деца? То раждат ли се още?
Веселин Василев

2016.09.29 | 18:29

7
Що бе,раждат - циганорите.
мик 33

2015.11.29 | 13:30

2
Това означава да вкараш целия политически "елит" в затвора.

2016.09.29 | 18:29

5
zaedno s nego v zatvora

2016.09.29 | 18:28

3
Управниците ни са виновни за отрицателния прираст! Калфине, а ти подкрепяш само цига.норската раждаемост, от която полза нема

2016.09.29 | 18:28

4
управниците ни са некадърни и за това държавата ни е най-бедна, целия ми живот мина в преход, от който полза никаква
Веселин Василев

2015.11.29 | 13:30

1
Калфинчо - отиваш в 8.00 на работа,в 16.30 излизаш и си отиваш у дома.Нищо не трябва да вършиш,а само да си седиш в кабинета и в края на месеца да си вземеш "заплатката".Ползата от теб тогава ще е по-голяма.

Добави коментар

Водещи новини