САЩ натиска Турция да затвори границата си за бойците от ИД

  • 28 ноември 2015 06:53

  • 5781
  • 4
САЩ натиска Турция да затвори границата си за бойците от ИД
© Getty Images/Guliver

САЩ настояват властите в Анкара да разположат допълнителни сили на границата си със Сирия, за да не могат да я преминават бойци на "Ислямска държава" и по-специално тези, които се насочват към Европа. Това се казва в статия, поместена в американския вестник "Уолстрийт джърнъл", предаде ТАСС.

Според американски служители САЩ оказват натиск върху Турция да разположи още няколко хиляди военни по границата си със Сирия, за да затвори около 100-километров участък от границата, който ИД използва за прехвърляне на чужди бойци в зоната на бойните действия и за извеждането им от нея. След като пресекат този участък, терористите чрез турска територия продължават за Европа. Според цитираните от вестника източници американците са казали, правилата на играта са се променили и границата трябва да бъде затворена. Има опасност от международен мащаб, тя идва от Сирия и минава през Турция.

Става дума за допълнителен контингент от пехота и артилерия. Източници от Пентагона смятат, че за да бъде изпълнена тази задача, може да са необходими над 10 000 войници.

Засега не е ясно как ще реагира Турция, се казва в статията. Официални лица са заявили, че са съгласни, че трябва да се засилят мерките за сигурност на границата и са казали, че те вече са започнали да правят необходимото.

Вестникът пише, че американски служители са предупредили Анкара, че ако тя не съумее да затвори границата и чужди бойци отново успеят да избягат от Сирия и да извършат атентат в Европа, може да я очаква сериозен отговор от страна на европейските държави.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5781 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.12.12 | 03:52

4
КАК ГО НАКИСНАХА АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ Е ИСТИНА НАПРАВО ХАХА, БАСИ БАЛЪКА. С НЯКОИ СЪЮЗНИЦИ ТРЯБВА САМ ДА СИ ПАЗИШ ГЪРБА.

2015.12.12 | 03:52

3
айде турция да вади горещите картофи на щатите
абсурд

2015.12.12 | 03:51

2
турция е с ислямска държава така че няма нищо да направи
Веселин Василев

2015.12.12 | 03:51

1
Гадината Обама бяга от отговорност - ами то си е естествено.

Добави коментар

Водещи новини