Нова Конституция с нов ВСС или сегашният ВСС, но разделен, иска ГЕРБ

  • 27 ноември 2015 20:57

  • 1938
  • 0
Нова Конституция с нов ВСС или сегашният ВСС, но разделен, иска ГЕРБ
© Булфото

На 3 декември, четвъртък, ще стане ясно как ще изглежда съдебната система. Тогава временната комисия в парламента ще я гласува.

От управляващата партия ГЕРБ са готови с два варианта - новата конституция, която вече се гледа на второ четене във временната парламентарна комисия, да закрие предсрочно сегашния ВСС. И втори - 25-имата висши магистрати да останат до края на мандата си през октомври 2017 г., но да получат срок - вероятно само от един месец, за да се разделят на съдийска и прокурорска квота.

Това разказаха от партията на Бойко Борисов пред “24 часа”.

Двата варианта са депозирани като част от преходните и заключителните разпоредби на закона за изменение на конституцията късно в четвъртък. Направил го е шефът на правната комисия на НС - депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Чувайки предложението, реформаторите били настръхнали: “Как ще остане сегашният ВСС още 2 г.?” Кирилов обаче настоял - на 3 декември комисията да претегли двата варианта.

Шефът на правната комисия дал да се разбере, че личното му предпочитание е сегашният ВСС да си довърши мандата. Другото щяло да мирише на реваншизъм.

Ако 25-имата от ВСС не се самоопределят в едномесечен срок кой да е в съдийската и кой - в прокурорската колегия, Народното събрание ще ги разпредели служебно, решили управляващите.
Всъщност делението ще направят 22-ма, понеже за 3-мата “големи” се знае отсега - двама отиват в съдийската, един в прокурорската колегия.

В същото време източници съобщават пред „24 часа“, че ГЕРБ категорично ще отреже екзотичните идеи на Реформаторския блок, внесени като предложения за промяна на конституцията. Те искат да се въведе възможност за предсрочното освобождаване на главния прокурор при искане на 2/3 от членовете на ВСС и одобрението на президента или при такова, постъпило от 1/5 от депутатите, като последното е временно.

Последвайте канала на

Novini.bg
1938 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини