Наводнени булеварди след пороя в София, спират тирове заради снега (обновена)

  • 27 ноември 2015 19:48

  • 3409
  • 0
Наводнени булеварди след пороя в София, спират тирове заради снега (обновена)
© Gettyimages/Gulliver

Проливният дъжд в София предизвика наводняване на пътните платна и задръствания в центъра на града. Ситуацията е аварийна в района на булевардите "Драган Цанков" и "Христо и Евлоги Георгиеви", съобщиха от Столичния инспекторат.

От общината уверяват, че са готови да реагират и в случай на сняг. 

От "Софийска вода" вече работят по отводняването на двата столични булеварда, съобщи Веска Георгиева - директор на Столичния инспекторат, цитирана от БНР.

„Предадено е на "Софийска вода", защото в момента ситуацията е аварийна. Те трябва да се намесят, за да продухат отоците, ако там има такива“, посочва Георгиева.

Това, по думите й, обаче не е наводнение:„Завиряване, му казват колегите“.

Настилките са мокри и глъзгави, предупреждават още от общината. От Столичния инспекторат очакват първия сняг и замръзвания по пътните платна през тази нощ. 

„Очаква се снеговалеж над 1200 метра на Витоша, общината има ангажимент да поддържа двата пътя. Фирмата има нужната техника и организация , но пък ние през нощта ще трябва да проверим. Имаме дежурство във всеки един от районите от нашите колеги, защото е възможно да го пресече на сняг“, съобщи Веска Георгиева.

През тази нощ периодично ще се ограничава движението на тежкотоварните камиони по основните пътища и магистрали, по които се извършва снегопочистване, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Интензивни снеговалежи се очакват в Северозападна България и в областите София и Перник, посочват от АПИ.

В момента се извършва снегопочистване в двете посоки на автомагистрала "Хемус" в участъка София-Ябланица и по пътя "I-1" Враца-Ботевград. Ограничено е движението на тежкотоварните автомобили в тези участъци до завършване на почистването на снега, леките автомобили се пропускат.

Поради същата причина временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили по пътя Враца-Ботевград в двете посоки.

Ограничено е движението и на тежкотоварните автомобили по първокласните пътища "I-3" Ябланица-Луковит и "I-4" Ябланица-Севлиево на територията на област Ловеч в посока към София

АПИ напомня, че първокласните пътища и магистралите се почистват до два часа от началото на снеговалежа според степента на нивата на зимно поддържане, като допустимата дебелина на снежната покривка е 3 см.

Агенцията "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да се движат със съобразена скорост и с повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на националната мрежа от безплатното приложение LIMA, интернет-страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за обстановката по националните пътища.

Последвайте канала на

3409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини