Сериозни количества нелегални горива влизат в България, алармира специалист

  • 27 ноември 2015 19:12

  • 3532
  • 2
Сериозни количества нелегални горива влизат в България, алармира специалист
© Gettyimages/Gulliver

Има много сериозни количества нелегални горива, които влизат в България, коментира на семинар за журналисти председателят на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ Валентин Златев, цитиран от БТА.

Контрабандата е един от проблемите, които пречат на бизнеса ни, но в същото време страда и държавата, защото в българския бюджет не постъпват средствата, които би трябвало, коментира той.

Златев цитира данни на Министерството на финансите за деветмесечието, които сочат съотношение на произведените у нас горива към вносните - 60 към 40 процента. Срещу 60-те процента български горива постъпилите акцизи са около 1,238 млрд. лева, а срещу останалите 40 процента вносни горива - 380 млн. лева, посочи той.

По думите му от съотношението на постъпленията се вижда, че то не е 60 към 40. "Тогава къде са останалите неколкостотин милиона, които не са постъпили в българския бюджет", попита той.

Според председателя на БПГА българската държава прави усилия в тази насока, но за няколко месеца работа на създадения антикорупционен комитет все още няма резултати. Това не значи, че контрабандата в България е намаляла, за съжаление, коментира той.

Валентин Златев обобщи, че двата основни принципа, за които се борят членовете на БПГА, са равнопоставеност на всички участници на пазара на горива в България и за върховенство на закона. Налице са много примери, където тези два принципа се нарушават, отбеляза той. В кампанията за масови проверки на бензиностанциите преди няколко месеца бяха проверени всички бензиностанции на членове на БПГА - 1200, но не и ведомствените, които са около 6800, тъй като те нямат пломби, даде пример Златев.

Друг проблем, който очерта той, е свитият български пазар на горива. За съжаление, българската икономика се възстановява бавно от кризата, най-добрият показател за състоянието й и за платежоспособността на хората е потреблението на дизел и бензин, които не се увеличават с очакваните темпове, коментира той.

Проблем пред членовете на БПГА е и "нефункционирането в пълен обем на системата БАЦИС на агенцията "Митници", за което от браншовата организация са подали сигнал в прокуратурата с искане за проверка, посочи Валентин Златев.

Рафинерията "Лукойл", която е член на БПГА, осигурява между 60 и 70 на сто от снабдяването с горива в страната. В търговията на дребно членовете на БПГА заемат около 80 на сто от пазара. Има и някои независими търговци, останалото е в "сивия" сектор, коментира Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА.

Той цитира данни, изнесени от МФ в началото на годината в парламента, според които "сивият" сектор е над 30 процента. Ако тези 30 процента бъдат сведени до минимални проценти, проблемът откъде да се вземат пари за магистрали и детски градини до голяма степен ще се реши, коментира още Делчев.

Последвайте канала на

3532 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
илюминат-ренегат

2015.12.05 | 08:41

2
Създайте работещи мощности и работни места,да се произвежда и продава,сиреч ИКОНОМИКА! Тогава ще има данъци и прилив в хазната! А вие само се чудите кого и по кокъв начин с какви данъци и ацизи да ограбите"рекетирате"А щом сте некадърни да ръководите държава ХОДЕТЕ си НЕ Я СЪСИПВАЙТЕ!!!
христо христов

2015.12.05 | 08:40

1
за никого не е тайна лошото качество на говивата...всеки се е убедил....и пак ревете.....клона на който седите всеки момент ще падне...много късно се усетихте,че икономика в бг не съществува........ ще използувам една мисъл на конфуций"само глупака вижда това ,което вече се е случило"

Добави коментар

Водещи новини