Робот ще помага на загубили се пътници на летището в Амстердам

  • 27 ноември 2015 18:35

  • 1478
  • 0
Робот ще помага на загубили се пътници на летището в Амстердам
© LASS Laboratoire

Главното амстердамско летище Шхипхол е известно със своята сложна система от терминали, в която ежедневно стотици пътници губят ориентация. Именно затова университетът Örebro разработва робот, който да помага на загубилите се пасажери, пише dnevnik.bg, позовавайки се на Phys.org.

Проектът се финансира в по-голямата си част от авиокомпанията KLM, която използва летището като своя основна база. Тя е притеснена от големия брой пътници, които се губят в коридорите на терминалите и накрая изпускат полетите си.

Роботът Spencer ще има грижата да реши този проблем. Той е снабден с лазерни очи и подробни карти на терминалите. Оказва се, че ориентацията на аеропорта е доста голямо предизвикателство и за самия робот. "Трудно е защото има много стъкло и постоянно променяща се среда. Има обекти, които наричаме временно-постоянни. Например количките за багаж. Те са навсякъде, но често на различни места, което не позволява да се използват като маркер за местоположение и дори водят до допълнително объркване. Затова работим с карти, които позволяват на робота да се справя и с тези временно-постоянни обекти", коментира Ахим Лилиентал, ръководител на проекта.

Предвидено е и поведение на робота сред много хора. Той ще заобикаля големите групи и дори ще се обръща, за да провери дали хората, които води все още вървят заедно с него. "Тази технология може да бъде използвана във всички роботи, които са предвидени да взаимодействат с хора. Автономните коли също биха били по-добре приети, ако имаха по-добра комуникация с хората", коментира Лилиентал.

Следващата седмица ще бъде първият тест на Spencer който ще продължи седем дни. Той ще може да се използва от пасажерите на летището. След това събраните данни ще бъдат анализирани и използвани във финализирането на разработката. От март 2016 г. Spencer ще започне постоянна работа на летището.

Последвайте канала на

Novini.bg
1478 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини