Маргарита Попова: България може да бъде транзитен център на виетнамския бизнес до пазарите на ЕС

  • 27 ноември 2015 17:35

  • 1267
  • 1
Маргарита Попова: България може да бъде транзитен център на виетнамския бизнес до пазарите на ЕС
© Булфото (архив)

"В течение на над половин век българският и виетнамският народ съумяха да докажат, че нито разстоянието между нашите две страни, нито историческите изпитания и политическа конюнктура могат да бъдат пречки пред взаимното уважение и интереса към чуждата култура".

Това заяви вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на в Дипломатическата академията на Виетнам в Ханой, където изнесе лекция, посветена на историята, настоящето и перспективите пред двустранните отношения между България и Виетнам, съобщи прессекретариатът на президентството. В лекцията си пред студентите от академията българският вицепрезидент направи задълбочен преглед на историческите връзки между българския и виетнамския народ. Вицепрезидентът определи провеждания между двете страни диалог като пълноценен и всеобхватен, с предприети конкретни мерки за задълбочаване на двустранното сътрудничество във всички области.
Подписаните по време на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев през 2013 г. двустранни документи са основополагащи за партньорство от нов топи между двете страни. "Поради своето стратегическо местонахождение България би могла да бъде изключително полезна за виетнамските предприемачи като транзитен център, от който те да получават лесен достъп до пазарите на Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Виетнам от своя страна би могъл да подпомогне България при контактите й с други страни от Югоизточна Азия", посочи Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на.

Особено място в подписания "Нов модел на икономическо сътрудничество" е отделено на енергийния сектор, по-специално на разширяването на обхвата и засилването на енергийната сигурност, развитието на енергийните пазари и енергийната инфраструктура, както и възобновяемите енергийни източници. В лекцията си вицепрезидентът постави акцент върху развитието на туризма, засилването на търговско-икономическите връзки, културно-образователния обмен. През учебната 2014-2015 г. седемдесет граждани на Виетнам се обучават в български висши училища, посочи Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на.

В Ханой вицепрезидентът Попова се срещна с ръководството на Банката за инвестиции и развитие на Виетнам. Председателят на банката Чанк Бак Ха изрази надежда за продължаване и задълбочаване на икономическите отношения между двете страни, особено в традиционни през годините отрасли, каквито са хранителната промишленост и тютюнопроизводството. Утре в град Хайфон вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на ще се срещне с представители на Дружеството за приятелство Виетнам-България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1267 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ

2015.12.18 | 00:59

1
АБЕ НЯМА ЛИ КОЙ ДА Й ТЕГЛИ КУРШУМА НА ТАЗИ КОМУНИСТКА ДА НЕ СЕ МЪЧИ БЕ ? КАК БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ТРАНЗИТЕН ЦЕНТЪР НА ТЕЗИ ВИЕТНАМЦИ

Добави коментар

Водещи новини