Ненчев: За първи път от много години България има своя визия за развитието на ВВС

  • 27 ноември 2015 16:07

  • 1807
  • 12
Ненчев: За първи път от много години България има своя визия за развитието на ВВС
© Булфото

За първи път от много години България има своя визия за развитието на Военновъздушните сили. Благодарен съм на парламентарните партии, защото без тях нямаше да бъде ратифицирано споразумението с Република Полша за ремонт на двигателите на самолетите МИГ 29.

Това заяви Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки., съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. "Атаките срещу това решение през изминалите месеци бяха много. Аз съм абсолютно сигурен, че ограничаването на зависимостта на Българската армия от страни извън Европейския съюз (EС) и НАТО е правилна стъпка в този труден момент за България и света. За нас това е важно споразумение, което дава гаранции, че българската авиация ще продължи да изпълнява задълженията си по охрана на въздушното пространство. Това е началото на дългосрочно партньорство. То ще гарантира възможността на българските пилоти да летят със съвременно оборудване. Днес многократно подчертах, че полската страна, която е наш партньор и съюзник в ЕС и НАТО, дава гаранции за качеството на ремонта и сигурността на полетите. Мога спокойно да отговоря на нападките относно сигурността на българските летци и да заявя, че заставам категорично зад решението си като министър да се сключи този договор", каза още той.

"Полша сама ремонтира своите 39 самолета МиГ-29 в последните 10 години. През това време няма нито един аварирал самолет. Питам моите опоненти: това не е ли достатъчна гаранция? Не е ли достатъчна гаранция за сигурност това, че Полша сама произвежда по-голямата част от резервните части за самолетите си? Не е ли достатъчна гаранцията на държава, с която сме заедно в ЕС и НАТО? Единадесет години след приемането ни в Алианса, се оказва, че въпросът за нашата принадлежност, отново стои. Днешните дебати в Народното събрание явно показаха, че някои партии от българския парламент подлагат под съмнение избора на обществото. Но гласуването в залата ме обнадеждава, защото показа, че мнозинството от депутатите в Народното събрание разбират, че времето се е променило и призраците от миналото не могат да ни достигнат", допълни министърът.

"Със 133 гласа „за“, 42 гласа „против“ и нула гласа „въздържал се“, Народното събрание ратифицира днес Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29. Полша ремонтира изтребителите МИГ 29 по собствена документация и не се нуждае от руски лиценз. Пълен списък на необходимите документи е включен в Анекс към Споразумението. Полският национален орган по осигуряване на качеството на продукцията за нуждите на полското Министерство на националната отбрана е отговорен за осигуряване на качеството при ремонта на двигателите. Прилага се система за управление на качеството AQAP 2120, разработена и приета от НАТО. Давам си сметка, че откъсването на Българската армия от една силна зависимост ще бъде много трудно, но се нагърбвам с тежката задача, въпреки че ще спечеля много врагове и негативи. Аз започнах този процес", завърши Ненчев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1807 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2015.11.29 | 08:07

12
Простотите на този земеделец нямаха край.
Генерал от запаса

2015.11.29 | 08:06

11
Абе Бойчо, защо си мислех, че пожарникарите имат малко повече ум в главата от старшина на рота или от квартален милиционер? С назначаването на това тъпо, селско недоразумение за военен министър, явно много съм се заблуждавал! Махай го докато е време, иначе ти ще изгориш!
реалист

2015.11.29 | 08:06

10
Овчар да дава визия на Военновъздушните сили е нелепост.
Go home

2015.11.28 | 20:21

9
Преди няколко дена наперен даваше интервю, че му се искало да прати български войски в Сирия. След два дена- Винаги сме били за ненамеса. Ветропоказателят смени посоката.
jim

2015.11.28 | 19:40

8
TYPA SELSKA TIKVA S VIZIQ ZA ARMIQ I AVIACIQ UJAS
Мохикана

2015.11.28 | 19:40

7
За каква визия говори този? Той се подиграва на цялата държава! Оставка за този и за цялото правителство!

2015.11.28 | 19:40

6
bokluk ot selo kukorevo trudovi voiski

2015.11.28 | 19:40

5
Тъп селяндур да дава визия на ВВС, звучи доста смешно? Няма ли кой да го вразуми този самозабравил се нерез?
Веселяка

2015.11.28 | 19:40

4
За пръв път докопа кокала и поиска да го глътнеш, но не забравяй, че колелото на историята се върти и накрая няма да отидеш в рая, а затвора на Ада.
Иванов

2015.11.28 | 17:54

3
Да се осигурят поне 400 000 униформи зимни з а обличане на опълченци и поне 600 000 чифта яки военни непромокаеми зимни обувки..Искайте от резервите на НАТО..

Добави коментар

Водещи новини