Издигат паметник на героите от Македония, Беломорска Тракия и Одринско в София

  • 27 ноември 2015 14:23

  • 2169
  • 4
Издигат паметник на героите от Македония, Беломорска Тракия и Одринско в София
© Булфото

Паметникът на българските революционери и герои от Македония, Беломорска Тракия и Одринско вече е готов и се очаква в началото на следващата година да бъде монтиран и официално открит в София. Това съобщиха на пресконференция от Инициативния комитет, който преди повече от две години започва дарителската акция за монумента.

"Това ще бъде първият паметник в нашата столица, посветен на онази организация, която беше създадена преди повече от 120 години като продължител на най-българските идеи от епохата на Възраждането и най-вече на идеята за създаването на една целокупна България", отбеляза проф. Пламен Митев.

Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира, че с изграждането на мемориала се запълва една празнина, обръща се внимание на една забравена част от българската история - именно борбите за национално обединение, за национално единство от 1879 до 1944 г. Този паметник е символ на обединението за каузата на българите, отбеляза и депутатът Юлиан Ангелов, цитиран от БТА.

Високият около 6 метра паметник е изграден от бял врачански камък. Над основа, на която е изписано "Българийо, за тебе. . .", се извисяват две разтворени крила, на които ще бъдат посочени имената на 150 герои. Паметникът ще бъде разположен на столичните булеварди "Тодор Александров" и "Стефан Стамболов".

Следващата идея на Инициативния комитет е изграждането на паметник на ген. Владимир Вазов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2169 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
капитан Петко войвода

2016.05.11 | 12:28

4
Най-накрая !!! Паметник на забравените герои-мъченици !!! Браво !!!

2016.05.11 | 12:28

3
Събудете се хора ВМРО е организацията, която работи за България и обича всичко българско! Нито АТАКА нито ГЕРБ нито БСП, а най-малко ДПС имат намерението да служат на този народ. Каракачанов ПРЕМИЕР!
Иван

2016.05.11 | 12:28

2
БРАВО
българин

2016.05.11 | 12:27

1
Това е сигурно първият паметник,материализиращ идеята за синовна почит и смирение към делата на предците!И то не само за последните бездуховни 25 години,а за цял век!Прекрасно е да има материално внушение за единението българско.Защото плодовете на разделението вече отровиха цели поколения - редно е да се вземе противоотрова!Най-значимото събитие за освестяване на рода български!

Добави коментар

Водещи новини