Скандалът с чистка на директори в столичните училища се разраства

  • 27 ноември 2015 07:41

  • 72205
  • 0
Скандалът с чистка на директори в столичните училища се разраства
©

Зам.-министърът на образованието няма правомощия да прекратява и сключва трудови договори с учителите. Това каза зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева в ефира на БТВ. Според нея тази информация е поднесена некомпетентно.

Думите й са по повод обвиненията, че е започнала чистка на директори в столичните училища. Вчера се появи информация, според която претекстът бил, че тези директори са навършили възраст за пенсиониране, което, всъщност, не е така за част от тях. Само в София предизвестие за пенсиониране по средата на учебната година, са получили 40 директора. Това е било разпоредено от МОН на ръководителите на инспекторатите по образование, вече преименувани на регионални управления на образованието. 28-те управления са структури, подчинени на министъра на образованието.

Сред тях са и директори на едни от най-силните училища, не само в столицата, а и в цялата страна и това е видно не само по доброто им управление и чувствително подобрената материална база, а и по челните резултати на учениците им на националните външни оценявания и последващата реализация на тези млади хора.

По този повод учителите от 73 СОУ "Владислав Граматик" скочиха в защита на директорката си - Стела Запрянова.

"Откъде учителите имат тази информация? Предизвестие за уволнение на директорката Запрянова на 73 СОУ "Владислав Граматик" . Кастрева посочи, че според тяхната информация това е невярна. От своя страна Кастрева отправи риторичен въпрос - дали въпросната директорка е предупредила учителите, които е пенсионирала, след поемане на поста си. Тя добави, че това е един от начините да се даде път на младите.

По думите на учителите има информация от самата директорка, както и че ще бъдат уволнение на 40 директора на учители само в София. Те са притеснени дали хората, които ще бъдат назначени, ще са толкова компетентни. Подобен бе и случаят с новите учебни планове.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
72205 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини