Депутатите готвят голямо прекрояване на разходи в бюджет 2016

  • 27 ноември 2015 07:39

  • 1344
  • 0
Депутатите готвят голямо прекрояване на разходи в бюджет 2016
© Булфото

Второто четене на проектобюджет 2016 ще премине под сериозен натиск за допускане на допълнителни и разместване на съществуващи разходи. Партиите готвят солидно количество нови предложения, използвайки като източник на вдъхновение и на средства рекордния размер на заложените капиталови разходи. Това признаха самите депутати, пише "Сега". Бюджетът за идната година се очаква да бъде приет идната седмица.

Финансовото министерство предложи дефицитът по консолидираната фискална програма за 2016 г. да е максимум 2% и поне засега в парламента има консенсус за спазване на този таван. Но депутатите вече търсят и намират вратички за налагане на допълнителни разходи за сметка на други. За догодина за строителство и придобиване на активи са предвидени рекордно много средства - близо 2,6 млрд. лв., с 1.7 млрд. повече от тази година. И тъй като не е съвсем ясно за какво ще се харчат толкова много пари, парламентарните групи започнаха да предлагат други разходи за сметка на намаляване на това перо.

БСП например иска 1.5 млрд. лв., да отидат в инвестиционен фонд, който да се изразходва за проекти по подобие на инвестиционната програма на кабинета "Орешарски". "Нормално е да се даде възможност на общините да се състезават за този значим ресурс", обясни Румен Гечев. Левицата има и други идеи - завишаване на субсидията за БАН, повече разходи за плана за заетостта и др.

ДПС също ще настоява част от капиталовите разходи да отидат за конкретно посочени програми. Реформаторският блок пък ще се бори за още 100 млн. лв. за образованието при реализирани икономии по централния бюджет, съобщи Димитър Танев. Блокът предлага и студентските общежития да се възползват от програмата за безплатно саниране на многофамилни жилища догодина. Има и искания за повече пари за ин-витро процедури и за ваучери за храна на работници.

Както "Сега" писа, близо 400 млн. лв. от извънредните капиталови разходи ще отидат за разплащане на наддоговорени проекти по еврофондовете и такива, за които средствата няма да бъдат възстановени от ЕС. Вчера бюджетната комисия в НС прие на второ четене проектозакона за управление на средствата от ЕС. Една от промените засяга именно проекти с орязани пари. В момента има разнопосочна практика как да се обжалват тези финансови санкции, като част от жалбите текат пред граждански съд, а друга - през административен, който обаче често не ги допуска до гледане по същество. Занапред корекциите ще се обжалват пред административен съд. Тази процедура е много по-добра и заради по-късите срокове, и като цена - с фиксирана такса от 50 лв. срещу 4% държавна такса върху материалния интерес при гражданските дела, коментира депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Парламентарната бюджетна комисия отложи гласуването по проекта на Министерския съвет за промени в закона за офшорките. Оказа се, че Еврокомисията има забележки по този закон и е започнала наказателна процедура срещу България, като настояват за отпадане на някои рестикции. Затова МС предлага от списъка със забрана за участие в обществени поръчки да отпаднат дружества, регистрирани в Лихтенщайн, Андора, Монако, Сан Марино. Изключения ще се допуснат и за Британските Вирджински острови, Ангуила, Каймановите острови, Монсерат. "Тази наказателна процедура и допуснатите изключения показва цялото лицемерие на ЕС по тема офшорен бизнес, защо направо не закрият тези зони", коментира червеният депутат Румен Гечев. Комисията реши да отложи гласуването на промените, за да се запознае подробно с документите по откритата наказателна процедура. Оказа се, че за предоставяне на документите на народните представители е необходимо изрично разрешение от Брюксел.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини