ЕК запазва икономическите си прогнози след парижките атентати

  • 26 ноември 2015 20:21

  • 1245
  • 0
ЕК запазва икономическите си прогнози след парижките атентати
© Gettyimages/Gulliver

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис предупреди, че предизвикателствата пред сигурността може да са дали отражение върху икономиката на ЕС, но е твърде рано да се определят последиците от атентатите в Париж на 13 ноември, предаде ДПА.

"Нашата икономическа прогноза от 1,9 процента (увеличение на брутния вътрешен продукт) в ЕС като цяло за тази година и 2 процента растеж догодина остава валидна, но трябва да наблюдаваме тези тенденции доста внимателно", заяви Домбровскис, който е и еврокомисар за еврото и социалния диалог.

По-рано този месец терористични атаки срещу ресторанти, барове, концертна зала и стадион в Париж отнеха живота на 130 души. Оттогава в Брюксел е обявена на-висока степен на тревога, като много от магазините са затворени, а хората са предупредени да избягват многолюдни места, припомня агенцията.

Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси изрази увереност, че икономиката ще се възстанови от всеки временен спад на дейността, предизвикан от тези събития.

"Убеден съм, че нашите отворени общества знаят как да устоят на тероризма", отбеляза той. Московиси напомни, че икономическият растеж е бил повлиян от подобни събития в миналото като атентатите от 11 септември в САЩ или пък терористичните атаки във Великобритания и Испания.

"Увереността, издръжливостта, устойчивостта на нашите общества към страха и терора е изцяло решаващ фактор", добави еврокомисарят.

Представителите на ЕК говориха при представянето на икономическите приоритети на ЕС за догодина, а именно инвестиции, структурни реформи и отговорна фискална политика.

Последвайте канала на

1245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини