Ген. Михов: Турските пилоти са имали предварителна нагласа да свалят руския самолет

  • 26 ноември 2015 18:48

  • 8526
  • 10
Ген. Михов: Турските пилоти са имали предварителна нагласа да свалят руския самолет
© Булфото (архив)

Този инцидентът е много тежък и има световно измерение. Като бивш пилот, познавам процедурите. В случая се изисква незабавното свикване на международна комисия, която трябва да изясни не толкова двустранните отношения, а как точно е станал инцидента и дали са спазени процедурите на НАТО. Турция е страна членка на НАТО и ще твърди, че те са спазени, докато Русия не е и ще твърди обратното.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ ген. Михо Михов, коментирайки темата за сваления руски самолет. Според мен турската страна е действала без предупреждение. Или липсва координация между Турция и русия, или е имало предварителна нагласа на турските пилоти за действие, след предишните нарушения на руски самолети и предупрежденията от Турция. Според мен руските пилоти са били на боен канал. Турските изтребители е трябвало да арестуват руския бомбардировач, да кацнат на земята и там да се разследва случая. Турските изтребители са били на дежурство в район, където се водят бойни действия и са били готови да действат за секунди. За свалянето на руския самолет трябва разрешение и от НАТО, което също не знаем дали е станало. Ще се повторя, но трябва международна комисия, която да изясни тези въпроси, категоричен беше генералът.

Имам чувството, че двете страни възраждат имперското си самочувствие. Ние трябва да бъдем много внимателни и да не заемаме страна. Най-малкото все още няма никаква яснота около инцидента. Нещата са много сложни и могат да станат още по-сериозни. Всички ръководни фактори в държавата трябва да се консолидират и да поддържат едно мнение. Не трябва да има разминаване в държавническите мнения. Не трябва да прибързваме. В момента има много сериозни геополитически размествания и външно министерство трябва да вземе тези факти в предвид. Този инцидент разколебава създаването на по-мощна коалиция, която да унищожи Ислямска държава, допълни той.

Ген. Михов коментира и темата за ремонтите на изтребителите МИГ в Полша. Аз лично считам, че тази ратификация няма да ни реши проблемите. Ние сме на критичния минимум на срама. Говоря за евентуалното защитаване на родното небе с пилоти от други държави от НАТО. Това ще е срам за нашите пилоти, които няма да могат да изпълнят дълга си. Трябва да бъдем истински военни, за да защитим авторитета на Българската армия

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8526 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Веселин Василев

2016.02.18 | 16:43

10
Михов +++++++++++++++++++++

2016.02.18 | 16:43

9
Турците яко се осраха . ясно изглежда че са се осрали защото нито НАТО нито САЩ застанаха зад тях . Ердоган се мисли за велик ама скоро ще яде куршума от американците или от руснаците
съжалявам генерале но,

2015.12.04 | 08:38

8
ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕТЕ СТРАНА .Или сте с турция,сащ и идил или сте с РУСИЯ.НЯМА СНИШАВАНЕ ИЛИ НАВЕЖДАНЕ,ТИ ПОНЕ ЗНАЕШ ВОЕНЕН СИ ВСЕ ПАК.
илюминат-ренегат

2015.12.04 | 08:38

7
координация между Турция и русия, или е имало предварителна Или сме прекалено грамотни, или от омраза чак пишем Русия с малка буква?!?
Гошо Василев

2015.12.04 | 08:38

6
РУСИЯ с епише с главна буква а турция с малка
cakala

2015.12.01 | 06:29

4
rusiya nikoga nyama da moje da svali turtsiya ne ya mislete 4ee dirjava kato bilgariya boklutsi takiva bilgariya kim kogo e strelyal do sega samo e sral v garneto kitaytsite da nemislis 4e sa zabravili kakvo im stori rusiya na vremeto ako stane i kitayskiya narod pesa ste pregazyat rusiya ako ne znaes nisti4ko po istoriyata nedey govori pone

2015.12.01 | 06:29

5
научи БЪЛГАРСКИ манаф долен миризлив
Boz kurd

2015.12.01 | 06:26

3
Самолет без инициали ... какво значи гп Генерал ти си бил летец .. много нахисени коментари много про руски малко трябва и да мислите ..! Нищо няма да стане .. Русия и Турция ще се разберат .. !
Редник

2015.12.01 | 06:26

2
ген михов е едно изпражнение ще му иба майката
Пенев

2015.11.28 | 01:11

1
Каква нагласа, бе натовска подлого? Изпълнили са предварително дадена заповед.

Добави коментар

Водещи новини