Две нови огнища на бруцелоза в областите Благоевград и Плевен

  • 26 ноември 2015 18:31

  • 1059
  • 0
Две нови огнища на бруцелоза в областите Благоевград и Плевен
© Булфото

При изпълнението на Държавната програма са констатирани две нови огнища на заболяването бруцелоза - в благоевградското село Кочан и в град Кнежа, Област Плевен. В село Кочан 22 дребни преживни животни са дали положителен резултат за болестта. В град Кнежа, Област Плевен 6 говеда са реагирали положително за заразата.

Наложена е забрана за придвижване на животните от и към населените места. Всички животни с положителни проби ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат унищожени в екарисаж. Обследването на епизоотичната обстановка продължава.

Бруцелозата е зооноза (предава се от животни на хора). Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата.

Апелираме фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта или да потърсят официалния ветеринарен лекар, за съответната община.

Последвайте канала на

1059 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини