Ново пропадане има в пернишкия квартал "Рудничар"

  • 26 ноември 2015 11:13

  • 955
  • 0
Ново пропадане има в пернишкия квартал "Рудничар"
©

Ново пропадане вследствие на подземния въгледобив има в пернишкия квартал "Рудничар". Голяма дупка се отворила в частен двор на ул. "Пета".

Хората са евакуирани, районът е отцепен и полицията го охранява. Имотът, в който е регистрирано пропадането, е в непосредствена близост до детска градина.

Мястото на инцидента е посетено от кмета Вяра Церовска. Полицаите, които охраняват района, следят и за евентуално пропадане на нови земни маси заради дъждовете. На 1 юли се пропукаха три къщи и дворовете им в кв. "Рудничар", след което бе обявено бедствено положение в квартала. Близо пет години потърпевшите алармират институциите за нелегалния добив на въглища и евентуалните последствия от това.

Нееднократно са правени опити от местната власт за спиране на набезите. Преписките обаче се връщат от прокуратурата заради липса на законово основание за повдигане на обвинения и търсене на наказателна отговорност. Нерегламентираният добив на въглища отдавна се е превърнал в начин на препитание на перничани, предимно от ромски произход. Те копаят в стари подземни галерии и продават 50-килограмов чувал с въглища на дъмпингови цени. Неколцина нелегални миньори загинаха при обгазяване.

Последвайте канала на

Нора Виткова
955 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини