Заплашват отец Иван със смърт

  • 26 ноември 2015 10:55

  • 5944
  • 7
Заплашват отец Иван със смърт
© Булфото

"Заплашват ме, че ще ме убият! През последните дни един и същ човек ми звъни по телефона и ми казва, че ще ми отреже главата." Това разкри пред "България Днес" отец Иван, който е известен с благородството си и голямото си сърце към страдащите хора.

През последните дни духовникът преживява истински ужас, а тормозът към него е денонощен. Преди малко повече от седмица дядо Иван започва да получава ожесточени заплахи за живота си.

"За няколко дни ми се обади 7-8 пъти. Гласът винаги е един и същ, а номерът на телефона, от който звъни, задължително е скрит. Винаги ме псува, а след това започва да ми обяснява, че ще ме убие, ако не изпълня исканията му. Непознатият глас ми казва, че трябва да изгоня жените и децата от приютите си, ако искам да продължа да живея. И това се случва няколко поредни пъти, като винаги говори ожесточено и заплашително", разказа благородният духовник.

При едно от последните обаждания непознатият глас го заплашил, че до няколко дни ще го издебне и ще му отреже главата. "Бях за малко в чужбина и пак ми звънна. Каза ми: "Знам кога се прибираш и ще те намеря." Това означава, че този човек ме познава отблизо и знае във всеки момент какво правя. Разбрал е, че съм в чужбина, и знаеше точно кога се връщам обратно в България. Вече имам подозрения за 2-3 души, които може да искат да ми се случи нещо лошо, но не мога категорично да кажа кой точно е", добави отецът, който е спасил живота на стотици хора, изпаднали в затруднено положение.

"Не знам по каква причина този човек иска да изхвърля на улицата хора, които нямат дом. Едно е сигурно - няма да ги оставя без покрив над главите си, въпреки че ми говори да се смятам за мъртъв и че няма да му се измъкна. Не ме е страх и не се плаша - няма от какво да се притеснявам, защото имам вярата си. Голяма част от хората, които сипят заплахи по телефоните, само си говорят и не предприемат никакви действия. Няма как да се уплаша от такъв човек и си продължавам по моите дела. Викам му: "Кажи ми кой си?", а той не смее и затваря телефона", добави дядо Иван.

Въпреки спокойствието си той призна, че ще подаде сигнал в полицията, тъй като иска телефонният тормоз да бъде прекратен. "Ще им разкажа на полицаите какво ми се е случило и те ще решат какво да правят. Преди това имам работа покрай приюта в монтанското село Якимово - първо нея ще си я свърша, а след това ще ходя да подавам сигнали", заяви със спокойствие в гласа отецът.

Добрият старец разказа, че сега повече мисли как да осигури 150 кубика дърва, с които да подсигури отоплението на приютите си в Якимово и елинпелинското село Нови хан. И докато на второто място огревът е осигурен, то за монтанското село трябва да се организира транспорт и е нужно повече време. "Всичко се случва доста бавно, но важното е, че се случва. Положението с храната пък постоянно се променя - ту имаме, ту свършва. Винаги сме в готовност да търсим продукти. Винаги ни трябват и пари, за да си покриваме нуждите за плащане на сметки или купуването на лекарства, тъй като през студените месеци често се случва децата да боледуват. Докато има добри хора да ни помагат, ще се справим", заяви оптимистично отец Иван.

Той продължава да се придвижва с патерица след счупването на крака си при тежка автомобилна катастрофа през миналата година. Духовникът признава, че леко куцука и му е трудно да ходи, но може да се справя. Подобрението през последните месеци обаче е видимо, тъй като сам кара колата си, за да може пълноценно да обикаля по задачи - уговаряне на дърва за огрев, осигуряване на храната и ходене до полицейските управления, за да се оплаква от циганските грабежи в Якимово. Както самият той каза - времето му е толкова ангажирано и всекидневието натоварено, че трудно дори заплахи за живота му ще го откажат от благородната кауза, с която се е захванал и ръководи вече толкова години.

Последвайте канала на

Novini.bg
5944 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
M=M

2016.10.29 | 18:08

7
В това село нямали полициа и отеца няма ли кои да го ЗАЩИТИ..........
Ghost

2016.10.29 | 18:08

5
"Добрият старец", ха-ха попитайте който искате в Нови хан и всеки ще ви каже добър ли е! Това е дългогодишен ШАРЛАТАНИН богатеещ на гърба на всеки от който може да изцица нещо. Хората от Нови хан дори казват, че циганките от дома даже проституират за него.

2016.10.29 | 18:08

6
някой казал това,друг онова,...........ти какво видя със собствените си очи,или си разпространител на слухове?

2016.10.29 | 18:07

4
Ако някой пипне дядо Иван лично аз ще му одрежа тиквата!

2016.10.29 | 18:07

3
Достатъчен е факта, че това същество си сменя колите и караваните всеки месец с по-нови и по-нови. Той се чуди как да се направи на жертва, а тези животни, които отглежда освен да крадат от хората, живеещи в селото, НИЩО друго не правят! Достатъчно е! ТОЙ- така любимия ви Отец Иван напълни прекрасното ни село с гнусни крадливи изроди!!!
дядо Бончо

2016.10.29 | 18:07

2
Като го показаха по телевизора какви смартфони има, не е за жалене отчето.
уточнение

2016.02.10 | 12:38

1
ЗАЩОТО ДАВА ПОДСЛОН НА МАНГУСТИ

Добави коментар

Водещи новини