Митов подписа споразумение за обмен в областта на образованието с Китай (снимка)

  • 26 ноември 2015 10:38

  • 1310
  • 1
Митов подписа споразумение за обмен в областта на образованието с Китай (снимка)
© Булфото

Външният министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, подписа в Пекин споразумение за обмен в областта на образованието с министъра на образованието на Китай Юан Гуйжън.

„Имаме много добри традиции в образованието и в обмена на студенти“, заяви министър Юан Гуйжън. От своя страна министър Митов благодари за топлото посрещане на българската делегация. „Има голям потенциал между двете страни, който не е в пълна степен открит включително и в сферата на образованието“, каза министър Митов по време на подписването на документа. И двамата министри изразиха надежда, че това споразумение ще спомогне за обмена на студенти. Министър Митов увери колегата си Юан Гуйжън, че Китай е изключително важен за нашата страна.

Междувременно министър Митов се срещна в Шанхай с колегата си Ван И - външен министър на Китайската народна република. Само преди месец двамата отново се видяха по време на официалната визита на г-н Ван И в София. Като продължение на разговорите между двамата те отново потвърдиха традиционно добрите отношения между двете страни.

Във фокуса на разговорите отново беше поставянето на нови акценти в двустранното сътрудничество в сферите на туризма, селското стопанство, инфраструктурата, енергетиката и културния обмен.

Двамата външни министри изтъкнаха важността на развитието и задълбочаването на търговските и икономическите връзки между двете страни, включително в контекста на стратегическото сътрудничество ЕС-Китай.

„Китай е наш първостепенен партньор в Азия, както и една от най-големите ни експортни дестинации в световен мащаб“, каза министър Митов. Той отново изрази готовност за активно участие в развитието на транспортните коридори по Новия път на коприната в контекста на инициатива „Един пояс, един път”. От своя страна министър Ван И посочи, че България е важна страна в изграждането на това сътрудничество, като по думите му страната ни е „вратата на ЕС към Азия“.

„Подкрепяме и активно участваме в Инициативата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ. Това е важна платформа за разширяване на двустранните ни връзки във всички области, както и ефективно допълнение към отношенията ЕС – Китай”, изтъкна министър Митов. Той изрази задоволство от посещението на българската делегация начело с премиера Бойко Борисов в Китайската народна република във връзка със сътрудничеството във формата 16+1.

По време на срещата беше обсъдена и идеята за постоянен работен механизъм между двете държави в основни сфери от взаимен интерес, които да направят отношенията много по-рационални.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1310 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.26 | 13:58

1
ЗАЩО НЕ ОБМЕНИТЕ СПОРАЗОМЕНИЕ ЗА НАКАЗАНИЕ ПРИ ДОКАЗАНА КОРУПЦИЯ И НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО !! АЗ ЗНАМ.ЗАЩОТО ПОЧТИ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ ЩЕ БЪДЕТЕ ОБЕСЕНИ НА СТАДИОНА

Добави коментар

Водещи новини