Папата призова за междурелигиозен диалог срещу тероризма

  • 26 ноември 2015 10:06

  • 1010
  • 1
Папата призова за междурелигиозен диалог срещу тероризма
© Getty Images/Guliver

Папа Франциск призова днес в Найроби представителите на различните религии да си сътрудничат и да действат като "миротворци", и подчерта, че Божието име "никога не трябва да бъде използвано за оправдаване на омраза и насилие", предаде ДПА.

"Твърде често млади хора се радикализират в името на религията, за да сеят раздори и страх", каза папата пред представители на некатолически християнски деноминации, мюсюлманите, както и традиционни африкански религии в Найроби във втория ден от шестдневната си африканска обиколка.

Той спомена нападенията на сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб, при които загинаха общо около 230 души през последните две години, в търговския център "Уестгейт" в Найроби през 2013 г., както и в университетски кампус в Източна Кения и в северния кенийски окръг Мандера тази година.

Отношенията между различните религии са "предизвикателство", призна Франциск.

"Но екуменичният и междурелигиозен диалог не е лукс. Той не е нещо допълнително или факултативно, а е от съществено значение, нещо, от което нараненият от конфликти и разделение свят все повече се нуждае", добави той.

Мюсюлманският представител Абдулгафур ел Бусайди каза, че не може да има мир между страните без мир между религиите.
Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март пристигна в Найроби вчера и се срещна с кенийския президент Ухуру Кениата и други сановници.

Днешната му програма включва меса пред близо половин милион души. Очаква се това да е най-голямото събитие по време на обиколката, която ще отведе папата и в Уганда и Централноафриканската република.

Първата му обиколка в Африка е 11-тото му задгранично посещение, откакто стана папа през 2013 г.

В Африка има около 180 милиона католици и техният брой расте по-бързо от където и да било другаде по света, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1010 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
В е л и к и я

2015.11.26 | 11:54

1
Не може да има диалог между християни и мюсюлмани - и срещу кой - срещу терористи и ислямисти ама са си мюсюлмани , има приказка .. Гарван гарвано око не вади .. Едно такова решение на християнски свят за диалог с ислямски държави ще ни постави в очите на мюсюлманите по света като слаби и страхливи и ще влее още повече ислямисти в редиците на ИД .. Само бой по ИД и никакъв диалог , та тия къде са мислили да идат и те в ИД - да се уплашат и да си седнат на гъза и да забравят думите "ислямист" и "джихад"...

Добави коментар

Водещи новини