Пожари вилнеят в Южна Австралия

  • 26 ноември 2015 07:59

  • 785
  • 0
Пожари вилнеят в Южна Австралия
© Getty Images/Guliver

В Южна Австралия горят четиринадесет пожара, които отнеха живота най-малко на двама души, на хиляди животни и изпепелиха 16 къщи, съобщи властите, като предупредиха, че щетите може да растат, предаде Ройтерс. Пожарите, които са обхванали площ от 210 км, са резултат от гореща вълна, обхванала континента.

Жена на 56 години и мъж на 69 години са загинали при отделни огнища.

Тринадесет души са в болници с различна степен на изгаряния, някои до 80 процента, и трима души се водят за изчезнали, съобщи премиерът на щата Тасмания и Южна Австралия Джей Уедърил. Унищожени са 85 000 хектара земеделска площ и гори. Източник от местната служба за противопожарна безопасност каза, че със стихията се борят 350 пожарни команди и че се очаква в близките часове огънят да бъде локализиран.

За това способства и времето. Ветровете в зоната на бедствието са стихнали през последните часове от 80 на 30 км в час. Четирима души загинаха при пожари, предизвикани от мълния в Западна Австралия миналата седмица. Пожарите са неизменно явление през лятото в Австралия, но редица учени предупреждават, че климатичните промени ще увеличат продължителността и интензитета на сезона им. Службата по метеорология обяви октомври за най-горещия месец, откакто се води статистика.

Последвайте канала на

Нора Виткова
785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини