От БДЖ не се притесняват от проверката на ЕК

  • 09 ноември 2011 15:35

  • 969
  • 0
От БДЖ не се притесняват от проверката на ЕК
© Булфото

Не се притеснявам от проверката на Европейската комисия, тъй като смятам, че извършваме реформите по най-добрия начин. Това каза Владимир Владимиров – председател на Съвета на директорите на БДЖ пред журналисти.

Владимиров обясни, че дружеството „Товарни превози” трябва да бъде подготвено за приватизация, за да може България да получи разрешение от Европейската комисия да окаже помощ за спасяването на БДЖ. Железницата трябва да отговори на два регламента – 50% собствен принос на железницата в реформата и да освободи пазарен капацитет. Единственият пазарен капацитет, който може да се освободи в момента е от „Товарни превози”, посочи Владимиров.

С реализацията на петте мерки – спиране на 150 влака, освобождаване на 2000 души, увеличаване на цените на билетите, приватизация на „Товарни превози” и продажба на всички неоперативни активи, ще се намали сумата пари, които правителството трябва да предостави като помощ, ще се ускорят реформите и БДЖ ще се извади от оперативната загуба, каза Владимиров.

Владимиров изрази очакване разследването на ЕК да приключи преди Коледа. „Не се притеснявам, тъй като смятам, че извършваме реформите по най-добрия начин”, каза той. „Служителите на железницата не трябва да стачкуват и българската общественост трябва категорично да ни подкрепи, защото това е национална кауза”, каза Владимиров. По думите му синдикатите категорично се нуждаят от много сериозна реформа, за да бъдат на висотата на всичко, което се случва в железницата – да разбират реформите, да бъдат честни и откровени, защото в противен случай вървим към „Кремиковци”, а това работи срещу България”.

Дружество във фалит трудно може да осигури повече от шест заплати на освободените служители. За една част от тези компенсациите сигурно ще се наложи да опрем до помощта на министър Дянков, каза още той.

На въпрос – чувствате ли се като хирург, Владимиров каза: „Аз не се чувствам като хирург, но определено се чувствам като реформатор”.

Последвайте канала на

969 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини