Борисов предложи услугите си на Китай за подобряването на връзката с Европа

  • 26 ноември 2015 07:39

  • 2007
  • 4
Борисов предложи услугите си на Китай за подобряването на връзката с Европа
©

Китай е наш първостепенен партньор в Азия и считаме, че е наличен широк спектър от възможности за разширяване и задълбочаване на нашето сътрудничество. Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на среща с китайския си колега Ли Къцян в Пекин.

Българският премиер изтъкна, че Китай е сред най-големите ни експортни партньори не само в Азия, но и в световен мащаб. "Нашите приоритети са увеличаване на китайските инвестиции в България, разширяване на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулиране на туристическия обмен", заяви Борисов.

Той добави, че разчитаме китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос в Китай на български земеделски и хранителни продукти.

Според премиера, може да се потърсят взаимноизгодни модели за успешното изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти. Също така гледаме позитивно на китайските фирми с интерес към пазарите на ЕС, които могат да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и центрове у нас.

Премиерът Борисов отбеляза проведения българо-китайски инвестиционен форум в Шанхай и изрази очакване той да даде импулс на нови бизнес партньорства от интерес за двете страни.

Българският министър-председател даде висока оценка за организацията и постигнатите резултати от 4-ата среща на правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Суджоу. "Искам да Ви поздравя за далновидното отношение към страните от нашата част на Европа и Балканите. Десетилетия наред Балканският полуостров е бил средище на напрежение и войни и в голямата си част е много по-изостанал от другите страни в Европа. Фактът, че едните са членове на ЕС, а другите не са, че едните са членове на НАТО, а другите не са, на практика допринася за по-голямото разделение. С формата 16+1 и с Вашето лично отношение могат да се регулират някои от неравенствата, да се изравнят възможностите", отбеляза по време на срещата премиерът Борисов.

Той акцентира също така върху стратегическо партньорство ЕС-Китай. Министър-председателят приветства решението на Китай да стане първата държава извън ЕС с принос към Инвестиционния план за Европа (планът Юнкер) и изрази желание да се обсъдят възможни съвместни проекти по тази линия. Премиерът Борисов изрази подкрепа за лансираната от президента Си Дзинпин инициатива за изграждане на нов път на коприната "Един пояс, един път". Според него е добре да се търси синергията между тази инициатива, "16+1" и новата платформа за свързаност ЕС-Китай.

Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г отбеляза и интереса на България от задълбочаване на двустранното сътрудничеството в културата, образованието, науката и технологиите. Министър-председателят посочи, че предвид предстоящото председателство на България на ЕС през 2018 г. подготвяме много сериозно присъствие с културни прояви в страните от ЕС и в някои световни столици, между които задължително ще е и Пекин.

В края на разговора министър-председателят Борисов подчерта значението на диалога между лидерите, които задават посоката на развитие на двустранните отношения. Премиерът благодари за поканата да посети Китай и покани своя колега Ли Къцян да посети страната ни в удобно за него време.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2007 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
алоилиянци

2015.12.17 | 18:10

4
човека магистрала лентички да реже му дайте е тоя лумпен заби последният пирон в ковчега на службите и армията пожарникар за колко сребърника продаде България на Туркистан бе Юда Искриотски
Рони

2015.12.17 | 18:10

3
"Услужлив" и глупав или просто Бойко!

2015.12.17 | 18:10

2
Те Китайците тези услуги като корупция източване на държавни пари отдавна ги знаят Рапон-Бей едва ли има какво да им предложи!
boikooo kurvoooo

2015.11.29 | 03:01

1
Tikvata e za razstrel

Добави коментар

Водещи новини