Глобите на офшорки за притежаване на земя може да се отложат с 2 г.

  • 26 ноември 2015 07:14

  • 1039
  • 0
Глобите на офшорки за притежаване на земя може да се отложат с 2 г.
© Getty Images/Guliver

Налагането на глоби за офшорни компании, които притежават земеделски земи, може да се отложи с две години. Причината е промяна в Закона за опазването на земеделските земи, която днес депутатите трябва да гласуват на второ четене.

Преди седмица предложението на първо четене през парламентарната комисия по земеделие. Вносител на поправката е депутатът от АБВ Иван Станков.

Според сега действащия закон в България нямат право да притежават земеделска земя компании от офшорни зони и дружества, регистрирани извън Европейския съюз. С последните промени беше въведена санкция от 100 лв. на притежаван декар земеделска земя в нарушение, а след 3 месеца глобата става 300 лв./дка.

По закон санкционирането трябва да се прилага от октомври тази година, но с поправката е направен опит за отлагане до 1 октомври 2017 г. през преходните и заключителните разпоредби на Закона за опазването на земеделските земи, въпреки че самата забрана е записана в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, уточнява Дарик.

Ако промяната в закона бъде приета, това ще е третото отлагане на срока за налагане на глоби на офшорките.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1039 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини