Пчели убиха кон

  • 26 май 2011 17:13

  • 2705
  • 1
Пчели убиха кон
©

Кон и две магарета са били нахапани до смърт от разярени пчели в шуменското с. Цани Гинчево за последните 3-4 дни.

"Нападат и хора - жени, деца! Откакто съм кмет, това ми е най-големият проблем и не знам как да го реша", оплака се кметът Красимир Горанов пред в. "24 часа".

Той твърди, че от 2008 г. досега пчелите са убили 11 едри животни. През празничните дни той е започнал да събира подписка до областния управител на Шумен, в която селяните молят пчелините да бъдат изнесени извън регулацията на населеното място.

Проблемът са кошерите, които местни стопани отглеждат в дворовете си - всяка пролет насекомите се превръщат в напаст за хора и животни. Хапят цяло лято и мирясват чак наесен, когато се извади медът и кошерите се затворят за зимуване. С всяка следваща година пчелините се разрастват и проблемът вече е извън контрол.

Пчелите летели из селото на бесни рояци и нападали всичко живо, което им се мерне на пътя. За да се опазят, хората се загръщали с одеяла и палта. Животните обаче са безпомощни, особено ако са вързани. Вчера жена от селото отишла в кметството да си покаже краката - подути и зачервени от ужилвания. Като по чудо сред тях нямало алергични.

В момента в селото има 8 пчелари с около 500 кошера и никой не иска да ги премести. Само един е изнесъл пчелина си в гората, защото било изискване на европейски проект.

Последвайте канала на

2705 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ицо

2014.07.13 | 19:40

1
Пчелите не хапят, а жилят.

Добави коментар

Водещи новини