НС прие Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г.

  • 25 ноември 2015 15:39

  • 2033
  • 2
НС прие Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г.
© Булфото (архив)

Със 106 гласа "за", един против и седем "въздържал се" парламентът прие Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 и за определяне на числеността на въоръжените сили.

Програмата определя параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г. чрез ангажиране на политическите, икономическите, технологичните, информационните, военните и гражданските ресурси на страната. Документът отчита настъпилите изменения в геостратегическата среда за сигурност в непосредствена близост до нашата територия, генериращи нестабилност, рискове и заплахи, като определя областите от способности на въоръжените ни сили, които трябва да се развиват приоритетно, за да сме в състояние да отговорим адекватно на предизвикателствата, се посочва в доклада на парламентарната външна комисия.

За изпълнение на възложените мисии и задачи въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души. Разходите за личен състав и за текуща издръжка и капиталовите разходи за 2015 г. са в съотношение 73:21:6. В периода 2020-2024 г. трябва да се постигне съотношение на тези разходи 60:20:20. Това съотношение представлява средните норми за страните от ЕС, а постигането на 20 на сто капиталови разходи е в съответствие с приетата от държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО Декларация от срещата на високо равнище в Уелс през 2014 г., се посочва в доклада на външната комисия.

Относителният дял на бюджета за отбрана към брутния вътрешен продукт се запазва на ниво, не по-ниско от достигнатото със Закона за държавния бюджет за 2014 г., а с нарастването до 2024 г. следва да осигури изпълнение на решенията от Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс, отбелязва в доклада си и парламентарната комисия по отбрана. В него се казва още, че особено ангажиращо по отношение на модернизацията и военните способности е изпълнението на заложените 11 измерители, отчитащи нивата на инвестициите за отбрана, приноса за развитие на способностите и фактическия принос към колективната сигурност на на НАТО.

Министърът на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки. отбеляза, че документът е факт благодарение на усилията на много хора и е бил подложен на широко обсъждане, започнало в началото на годината. Той посочи, че са изразили отношение всички парламентарни групи и екипът се е съобразил с постъпилите предложения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2033 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гей парад

2015.11.26 | 16:59

2
нашата к.у.р.в.а до хемериканската такава.

2015.11.26 | 16:59

1
Не ми ясно при едно нападение тая пача по средата как ще отбранява България, на минет и с вдигнати крака ли? Смешна и жалка България!

Добави коментар

Водещи новини