Депутатите от ДБГ внасят предложения за изменения в Закона за бюджета на ДОО

  • 25 ноември 2015 15:25

  • 1228
  • 0
Депутатите от ДБГ внасят предложения за изменения в Закона за бюджета на ДОО
© Novini.bg

Депутатите от ДБГ внасят днес в деловодството на парламента предложения за изменения на Закона за бюджета на ДОО, съобщиха от пресцентъра на партията.

Те искат намаляване на средствата за инвалидни пенсии, които са се вдигнали над 6 пъти за последните години, и пренасочване на освободения ресурс към обезщетенията за безработица. Депутатите настояват за увеличаване на обезщетението за безработица, така че минималната ставка от 7,20 лева на ден да се увеличи на 8,00 лева на ден. Според тях намаляването на Фонд пенсии на НОИ с по-малко от 1 % ще доведе до оптимизиране на средствата за инвалидни пенсии и спиране на източването на социалната система през тях. Касае се за приблизително 5 милиона лева и с тях увеличаваме парите за обезщетения за безработица, коментира Димитър Танев, заместник-председател на бюджетната комисия в парламента и заместник-председател на „Движение България на гражданите” от РБ.

Той подчерта, че ДБГ алармира от месец юли за нуждата от оптимизиране на инвалидните пенсии, в т.ч. и с изменението на Кодекса за социално осигуряване, защото те като брой са достигнали вече над 40 % от общия брой на пенсиите в България. За последните 14 години броят на инвалидните пенсии се е увеличил 6,5 пъти. От 248 млн. лева през 2000 г. сега е 1,646 млрд.лева, което означава, че ръстът е от 10 % на 20 % от общите разходи. Това е риск за бюджета на Държавното обществено осигуряване, категоричен бе Димитър Танев от РБ който е един от седемте вносители на новото предложение.

По същество то включва в срок до 31 март 2016 г. министърът на здравеопазването и министърът на труда и социалната политика да представят за обществено обсъждане изменения в нормативната уредба на пенсиите за инвалидност, а до 30 април 2016 г. Министерският съвет да внесе в парламента съответните законопроекти за уредбата на инвалидните пенсии, така че наличният финансов ресурс да се ползва оптимално добре в полза на хората с увреждания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1228 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини