Парламентът избра петчленния Фискален съвет, БСП напусна пленарната зала

  • 25 ноември 2015 13:47

  • 1495
  • 1
Парламентът избра петчленния Фискален съвет, БСП напусна пленарната зала
© Булфото

Парламентът избра персоналния състав на петчленния Фискален съвет, БСП напусна пленарната зала, след като нейният кандидат не беше подкрепен от мнозинството. Петимата членове положиха клетва. Техният мандат е шест години.

За председател на Съвета със 119 "за", без нито един против , 8 "въздържал се" бе избран претендентът на ГЕРБ Борис Грозданов. Конкурентът му за поста - Любомир Дацов, издигнат от Димитър Танев от Реформаторския блок, не получи подкрепа /26 "за", 9 - "против", 76 въздържали се/. Така той остана член на Фискалния съвет.

Другите, които влизат в съвета, са Григорий Вазов, издигнат от Патриотичния фронт - със 132 гласа в подкрепа; Дора Андреева от ПГ на БДЦ , получила 101 гласа "за", и номинацията на ДПС - Юнал Тасим със 113 гласа "за".

Мнозинството не прие кандидатурата на Георги Ганев, номиниран от Мартин Димитров от ПГ на РБ, и на Димитър Иванов, посочен от "БСП лява България".

След като претендентът на левицата не получи достатъчно одобрение, депутатите й напуснаха пленарната зала. Преди това Янаки Стоилов заяви от парламентарната трибуна, че Фискалният съвет възпроизвежда мнозинството в НС на ГЕРБ , РБ, ПФ и ДПС.

Според закона за Фискалния съвет това е независим орган, който трябва да следи за изпълнението на бюджета, да изготвя анализи и съвети, както и да създава предпоставки за повишаване на бюджетната прозрачност и публичност, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1495 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Рони

2015.11.25 | 21:15

1
Пак са вътре хора на Герб...всичко е ясно...отново ще има манипулации и измами...

Добави коментар

Водещи новини