130 учени ще участват в българско-германската Хумболтова конференция в София

  • 25 ноември 2015 12:21

  • 1362
  • 0
130 учени ще участват в българско-германската Хумболтова конференция в София
© Хумболтов съюз в България

Около 130 учени от България, Германия и страни от Балканите ще участват в българско-германската Хумболтова конференция в София от 26 до 28 ноември. Това съобщиха на пресконференция в БТА днес организаторите от Хумболтовия съюз в България, обединяващ стипендианти на германската фондация "Александър фон Хумболт". Съорганизатор е германското посолство.

"Българско-германското научно сътрудничество - минало, настояще и бъдеще" е темата на конференцията. Целта на форума е да се подчертае важната роля на българско-германското сътрудничество в научните изследвания и приносът им за изграждане на устойчива национална политика в науката като основа за развитието и напредъка на България.

Ще бъдат представени успешни примери на българско-германско сътрудничество в различни области на науката. Млади учени, възпитаници на български хумболтианци, ще представят свои научни резултати. От германска страна ще участват учени, в това число и българи, работещи в германски изследователски институции, както и представители на научни и правителствени институции с отношение към научните изследвания в двете страни. Предвидени са и дискусии с участие на хумболтианци от Румъния, Сърбия и Турция.

Специална сесия, организирана от посолството на ФР Германия, е посветена на важни аспекти на стандартите на научното публикуване, управлението на научните изследвания, изследователската политика на Германия, както и на въпроси, свързани с изследователски стипендии, отпускани от Германската служба за междуакадемичен обмен (DAAD) и фондацията "Александър фон Хумболт".

Специални гости са генералният секретар на фондацията д-р Енно Ауфдерхайде, посланикът на Германия Детлеф Лингеман, сътрудникът от Федералното министерство на образованието и науката Щефан Контецко, представители на български и германски академични и правителствени организации.

Последвайте канала на

1362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини