Космическата ракета New Shepard се приземи успешно

  • 25 ноември 2015 10:48

  • 1994
  • 0
Космическата ракета New Shepard се приземи успешно
©

Космическата ракета New Shepard на компанията Blue Origin направи историческо първо успешно кацане. Тя става първата космическа ракета за многократно използване, която постига това на фона на сериозната конкуренция на Space X.

"Виждали сте много ракети да излитат, но нито една да кацне. Многократното използване променя играта. Променя и цените и структурата на космическите пътувания", коментира основателят на компанията Джеф Безос пред телевизионното предаване CBS This Morning, пише dnevnik.bg.

Безос създаде компанията през 2000 г. с целта да направи комерсиалните пътувания в космоса възможни. Основателят на Amazon иска един ден "милиони хора" да живеят и работят в космоса", като за целта се конкурира със Space X на Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател,.

Самият Мъск също поздрави успеха на Blue Origin, но според него New Shepard не е истинска космическа ракета-носител, а спомагателна ракета. Освен това по време на теста New Shepard достига височина от около 100 км. и според Мъск е важно да се прави разлика между "космос" и "орбита".

Въпреки това постижението на Blue Origin не е за пренебрегване и за момента дава предимство на компанията спрямо Space X. Компанията на Безос планира още няколко години тестове преди да изпрати първите хора в космоса. Самият Безос също иска да отиде на космическо пътешествие, като коментира пред CBS, че няма търпение.

Последвайте канала на

Novini.bg
1994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини