"Ню Йорк таймс": Турция нанесе удар на съвместните усилия в Сирия

  • 25 ноември 2015 09:19

  • 7887
  • 3
"Ню Йорк таймс": Турция нанесе удар на съвместните усилия в Сирия
©

"Турция свали руски боен самолет и нанесе удар на съвместните усилия в Сирия", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Две големи сили, подкрепящи различни лагери в сирийската гражданска война, вчера влязоха в сблъсък, когато турски изтребители свалиха руски боен самолет, който според Турция се е отклонил и навлязъл в нейна територия.

Напрежението незабавно придоби привкус от Студената война. Русия отхвърли твърдението на Турция, а Анкара отвърна с искане на извънредна среща на НАТО, предизвиквайки у Русия още повече гняв и насмешка. След срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за спокойствие и деескалация и каза, че съюзниците са солидарни с Турция.

Смята се, че това е първият път, в който натовска страна е свалила руски самолет от над половин век. Макар малцина да очакват военна ескалация, тъй като нито Русия, нито НАТО искат война помежду си, инцидентът извади на показ опасностите от едновременни операции на руски и натовски бойни самолети в един и същ район и влоши шансовете за дипломатически пробив по кризата в Сирия, пише вестникът, цитиран от БТА.

Точно когато френският президент Франсоа Оланд се срещаше с президента Обама във Вашингтон, за да призове към по-тесен и енергичен съюз с Русия срещу "Ислямска държава", решението на Турция да открие огън по руски боен самолет, който нападаше цели в Сирия, покачи напрежението между Москва и НАТО и затрудни усилията да бъде убедена Русия да се откаже от подкрепата си за сирийския президент Башар Асад, отбелязва " Ню Йорк таймс".

Оланд и Обама се надяваха, че свалянето с бомба на руски пътнически самолет над Египет, за което пое отговорност "Ислямска държава", ще накара Москва да превърне победата над джихадистите в по-голям приоритет от оставането на Асад на власт. Вчерашните събития обаче ще затруднят това, защото руският президент Владимир Путин иска да бъде възприеман като равноправен играч в конфликта, а не като подвластен на западните политики, отбелязва вестникът.

Страните от НАТО от известно време се безпокоят от все по-авторитарните склонности на Ердоган, а официални представители на алианса признават, че дневният ред на Турция в Сирия не съвпада винаги с този на Вашингтон, Великобритания или Франция, а камо ли с този на Русия.

Макар че турският президент Ердоган разреши на американски самолети да ползват военновъздушната база в Инджирлик за полети над Сирия, собствените му войски насочват огъня си срещу сирийските кюрди, които Вашингтон смята за най-добрите си местни съюзници срещу "Ислямска държава" до момента.

Руските ответни мерки засега са предимно символични. Външният министър Сергей Лавров отмени планираното си за днес посещение в Турция, а един от големите руски туроператори, Натали турс, обяви, че преустановява продажбите на екскурзии в Турция. Миналата година руснаците бяха 12 процента от туристите в Турция.

Двете страни са и големи търговски партньори. Обаче "руско-турските отношения ще паднат под нулата", каза по държавната телевизия "Россия 24" директорът на Центъра за изследване на стратегически тенденции Игор Коновалов, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"НАТО е изправена пред криза в Близкия изток, след като Турция свали руски боен самолет", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".
Свалянето на самолета отново привлича вниманието към сценарий, от който Пентагонът и партньорите му се опасяват от месеци: потенциален конфликт заради припокриващи се въздушни мисии над Сирия, като Русия подкрепя правителството на сирийския президент Башар Асад, а водената от САЩ коалиция нанася въздушни удари срещу "Ислямска държава", пише вестникът.

Макар че Турция и САЩ се противопоставят на Асад, техните бойни самолети избягват сирийските войски и вместо това бомбардират групировката "Ислямска държава", която контролира части от Сирия и Ирак. Руските самолети удрят предимно различни от ИД бунтовнически групи, включително някои, които са подкрепяни от САЩ и Турция, отбелязва "Вашингтон пост".

Инцидентът може да усложни дипломатическите усилия за постигане на по-добра международна координация в борбата срещу ИД. Тази радикална групировка пое отговорността за нападенията в Париж от 13 ноември, в които бяха убити най-малко 130 души, както и за свалянето на руския пътнически самолет на 31 октомври над египетския Синайски полуостров, когато загинаха всичките 224 души на борда, отбелязва "Вашингтон пост".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7887 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PETKOVİ4

2015.11.28 | 13:54

2
10 PITİ SA Gİ PREDUPREDİLİ ....TO İ OT PREDİ Gİ PREDUPREDİHA RUSNATSİTE MİSLYAT 4E SA NAY SİLNİTE VIV SVETA İ KAKVOTO İSKAT TOVA DA PRAVYAT

2015.11.28 | 13:58

3
Петкович ли ,ти си рязан миризлив фес !Поне имай доблеста да признаеш ,че свалянето е било над Сирия !Ама къде доблест в една смръдлива чалма !
юйъ

2015.11.28 | 13:54

1
абе глупак америка каза че турция е свалила самолета на сирииска територия.това е

Добави коментар

Водещи новини