Иванов: Надявам се да приключим с конституционните промени преди доклада на ЕК през януари (видео)

  • 24 ноември 2015 16:17

  • 1658
  • 1
Иванов: Надявам се да приключим с конституционните промени преди доклада на ЕК през януари (видео)
© Булфото (архив)

В народното събрание се проведе дискусия организирана от "Правосъдие за всеки", на която присъстваха депутати от парламентарно представени партии, посланици и министърът на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, предаде репортер на Novini.bg.

Една от идеите на "Правосъдие за всеки" е да отпадне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите. Според участниците в инициативата трябва да се осигури независимост и оперативна самостоятелност в работата на всеки прокурор. Друго предложение да се обособи нова длъжност - заместник главен прокурор за борба с корупцията, който да действа самостоятелно и без възлагане от главния прокурор.

Сред другите идеи за съдебна реформа са намаляване на мандата на главния прокурор от седем на пет години, както и на членовете на Висшия съдебен съвет от пет на три години без право на повторно избиране. От инициативата предлагат още намаляване на парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове и те да се избират с две трети мнозинство от всички народни представители. Освен това във ВСС да има две колегии - една за съдии и една за прокурори и следователи. Само съдии да могат да предлагат председатели на съдилища.

"По длъжностна характеристика съм оптимист за съдебната реформа, иначе не бих се захванал с тази работа. Надявам се промените в Конституцията да влязат на второ четене в пленарна зала в началото на декември. Ще си направим услуга, ако приключим с тази тема преди доклада на ЕК в края на януари. Има конструктивен диалог с политическите сили по отношение на съдебната реформа. Според мен разговорите показват възможност не просто да се запази постигнатото с този обем от текстове, който беше гласуван на първо четене, но и в известна степен да се надгради", коментира Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

По повод явно или тайно ще бъде гласуването във Висшия съдебен съвет, Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския обясни, че има три варианта. Единият е в самата Конституция да се предвиди тайно гласуване по определени въпроси, другият е обратният - да се предвиди явно гласуване, третият е изобщо да не се произнася Конституцията по този въпрос и да оставим тази материя да бъде уредена със закон, т.е. да има по-голяма гъвкавост в зависимост от това как се променят обстоятелствата, посочи той и добави, че е поддръжник на третия вариант.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и обясни, че в пленарна зала между първо и второ четене ще влязат всички направени предложения включително и по радиалните. "Дори и да не минат, все пак ще успеем да предизвикаме дебат за проблемите в българската прокуратура. Надявам се да се приеме и отпадне тайното гласуване във ВСС", каза той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1658 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.24 | 22:16

1
АНТИ БЪЛГАРИН СПОНСОРИРАН ОТ СОРОС.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини