Манолова пита МЗ и МЗХ за бруцелозата в Рила и Кочериново

  • 24 ноември 2015 16:00

  • 1853
  • 3
Манолова пита МЗ и МЗХ за бруцелозата в Рила и Кочериново
© Булфото

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на се срещна с болните от бруцелоза жители на общините Рила и Кочериново, както и с фермери и ветеринари от района. Жертвите на болестта вече са 33.

Тя обеща да се обърне към Министерството на земеделието и Министерството на здравеопазването, за да вземат те необходимите мерки за предотвратяване на разпространението на болестта.

"Какво означава, че след 100 дни пробите продължават да са положителни? Означава, първо, че лечението не е ефективно и, второ, че може би продължава да има случаи на бруцелоза или че се консумират продукти от заразени животни, които не са били унищожени. Ще настоявам да се вземат всички мерки за ефикасно, безплатно, контролирано лечение по съвременни европейски образци, защото действително ситуацията не е за подценяване", заяви Манолова, цитирана от БНР.

Ветеринарният лекар Първан Банков определи ситуацията като "изключително опасна", а разяснителната кампания – като "крайно недостатъчна".

:Бруцелозата може да бъде адекватно използвана и като бактериологично оръжие. Това е една от най-тежките зооантропомози, с трайни и тежки последствия за здравето на човека. България няма опит за лечение на това заболяване, защото то не е познато от 40 години насам", изтъкна той.

Според Банков всички хора в огнището на болестта трябва да бъдат изследвани. Местни фермери заплашиха с готовност за протест заради разрешение, позволяващо на животновъд, чието стадо е било в огнището на болестта, да го премести.

Последвайте канала на

1853 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Джани

2015.11.25 | 09:27

3
Прави впечатление, че Мая Манолов се отнася изключително сериозно и отговорно към новата си длъжност. Успех!
riki

2015.11.24 | 19:21

1
Много е готина Майчето. Успех и желая.
в

2015.11.24 | 19:21

2
Ти да не си луд? Тоя гнусен, нагъл, неграмотен и крадлив урод може ли да се харесва някому, освен на глупак или на луд.

Добави коментар

Водещи новини