Френският посланик: Трябва да разрушим ИД

  • 24 ноември 2015 15:56

  • 1629
  • 4
Френският посланик: Трябва да разрушим ИД
© Булфото (архив)

Европейските народи не сгрешиха като спонтанно засвидетелстваха голяма съпричастност и солидарност към Франция във всички столици, и в София беше изключително силно, коментира посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

Дипломатът участва днес в София в кръгла маса за вътрешните и външните измерения на бежанската криза в Европа, организирана от Европейския съвет за външна политика и фондация "Капитал", информира БТА. Само едно нещо може да спре ИДИЛ и нейната идеология - загубата. Нямаме избор, трябва да разрушим ИДИЛ, посочи посланикът. Той отбеляза, че Франция е поискала, позовавайки се на чл. 42, ал. 7 от Договора за ЕС, политическа солидарност от всички държави-членки, и 27-те партньори единодушно са дали политическа подкрепа. За първи път от приемането на Лисабонския договор чл. 42, ал. 7 се използва от дадена държава, а всички останали държави отговарят единодушно, отбеляза посланикът.

Сега моето правителство ще поиска по-директна помощ от всяка от страните, които вече участват във военната коалиция срещу ИДИЛ, както и от останалите. Разполагаме с уникалната възможност да покажем, че ЕС не е просто "кесия", даваща пари за инфраструктури примерно, а един политически проект, коментира Ксавие Лапер дьо Кабан. Посланикът не отговори на въпрос каква точно подкрепа очаква Франция, включително и от България.

Той отбеляза, че кризите винаги са били и възможност ЕС да осъществи напредък. Парижките атентати придават ново измерение на битката срещу една псевдодържава, която има амбициите на държава, но в световен и планетарен мащаб, и която освен това има есхатологична визия. Целта на този враг е да ни въвлече във войната, тъй като той е убеден, че ще излезе победител от нея. Трябва да познаваме мотивите на врага, за да можем да се борим с него, и дори да го победим ефикасно, отбеляза дипломатът.

Председателят на парламентарната външнополитическа комисия Джема Грозданова посочи, че във връзка с официалното искане на Франция за оказване на военна помощ в съответствие с чл. 42, ал. 7, към България все още не е отправяно конкретно искане. Не можем да не бъдем солидарни със случващото се и си даваме сметка за глобалните заплахи, пред които сме изправени, но можем да съдействаме в съответствие с нашите реални възможности, посочи Грозданова, по чиито думи бихме могли да окажем както политическа, така и логистична подкрепа в степен, която предстои да бъде определена, ако бъде поискана такава.

Заместник-министърът на външните работи Румен Александров, който коментира различни теми, посочи, че инициативите и предложенията за създаване на своеобразен "мини Шенген" няма как да водят до решение на проблема, а биха довели отново до затрудняване на процеса на взаимодействие в ЕС.

Бившият външен министър, сега специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов коментира във видеовръзка хуманитарни аспекти на бежанските процеси. Случващото се в Европа е резултат от нерешителната политика на ЕС през последните години, посочи Младенов. Той открои няколко приоритета, сред които подкрепа на съседните на Сирия страни, обща защита на европейските граници, регистриране на идващите основно от Африка и Близкия изток преди да достигнат границите на ЕС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1629 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ddd

2015.11.25 | 11:32

4
Със ИДИЛ ще се справите лесно, но първо ще трябва да се справите с техния партньор турция.

2015.11.25 | 11:32

3
Първо трябва да се наврът руснаците в кучи гъз после ще се занимават с по - малкото зло ИД.
гошо

2015.11.24 | 23:22

1
мръсен френски терорист.

2015.11.24 | 23:40

2
Е майка ти.

Добави коментар

Водещи новини