С ден на отворените врата музейните работници във Враца се включиха националния протест

  • 24 ноември 2015 14:13

  • 1370
  • 0
С ден на отворените врата музейните работници във Враца се включиха националния протест
© Булфото

С ден на отворените врата в Регионалния исторически музей във Враца музейните работници се включиха днес в националния протест, организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа".

Посетителите на музея могат да посетят всички експозиции, но няма да получат екскурзоводска беседа или други услуги, посочи археологът Георги Ганецовски. Работещите в музея настояват за повече средства от държавния бюджет за опазване и съхранение на културните ценности, за консервационна и научна дейност, както и за увеличение на трудовите възнаграждения. Валерия Тарашоева, уредник в музея, посочи, че заради липса на средства част от експозициите не са обновявани от 1980 г. Повече от 20 години музеите нямат средства за откупки и безценни документи и реликви се изнасят зад граница или попълват частни колекции и така са изгубени за обществото, допълни тя.

Към протеста на музейните работници се присъединиха и читалищните работници и библиотекарите от Регионалната библиотека "Хр.Ботев". Библиотекарката Мариета Василева посочи, че стартовата заплата за млад специалист и в библиотеката е 420 лева. Това са млади хора с магистърска степен, които владеят поне един чужд език и имат компютърна грамотност, допълни тя и каза, че настояват стартовата заплата да е 600 лева. Необходими са и допълнително средства за поддръжката на сложната техника, с която вече работят и в библиотеките, включително и в читалищните, подчерта Василева. Тя добави, че сходна е ситуацията и за работещите в останалите културни институции във Враца.

Служителите от музея, читалище "Развитие" и регионалната библиотека протестираха мирно и с лентички на реверите в рамките на обедната почивка.

Последвайте канала на

1370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини