Китайска журналистка обжалва седемгодишната си присъда за разгласяване на държавна тайна

  • 24 ноември 2015 12:55

  • 2102
  • 3
Китайска журналистка обжалва седемгодишната си присъда за разгласяване на държавна тайна
©

Хвърлената в затвор китайска журналистка Гао Юй, носителка на редица международни награди, обжалва днес седемгодишната си присъда за разгласяване на държавна тайна, която бе остро критикувана от правозащитни организации, предаде Франс прес. Десетки полицаи блокираха днес достъпа до сградата на Върховния народен съд в Пекин, където бе изслушана 71-годишната Гао, и забраняваха на журналистите и на десетината чуждестранни дипломати да се приближат.

Близо едночасовото заседание мина "при закрити врати", съобщи за АФП нейният адвокат Мо Шаопин, който не очакваше съдът да намали тежката присъда на журналистката. Гао Юй, станала през 1997 г. първата носителка на световната награда за свобода на печата, присъждана от ЮНЕСКО, бе арестувана през април 2014 г. и тази пролет бе призната за виновна в "предаване на държавни тайни на чужденци".

Тя бе обвинена, че е предала на хонконгска медия поверителен документ на китайската компартия, разпореждащ засилено потискане на демократичните идеи и опитите за независимост на медиите, за репресии срещу другомислещите в гражданското общество. Инструкцията съдържаше и предупреждение да не се допускат каквито и да било критични публикации за историята на режима. Гао Юй не се призна за виновна.

Присъдата й бе разкритикувана от западни страни и неправителствени организации, бранещи свободата на словото. САЩ призоваха тя незабавно да бъде освободена. През 1993 г. тя вече бе осъдена на шест години затвор по сходно обвинение. Възрастната журналистка, вече с крехко здраве, страда от кардиологични проблеми, откакто е в затвора, но днес изглежда "в умерено добра форма", изтъкна адвокатът й.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2102 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2015.11.28 | 08:53

3
Обикновенно борците за човешки права и равноправие живеят в една утопия, че могат да победят..... жалко за загубените и години, глас в пустиня.

2015.11.28 | 08:53

2
Обадете се на БХК

2015.11.24 | 15:26

1
явно международните награди са за предателство

Добави коментар

Водещи новини