Създадоха генномодифициран комар, резистентен на малария

  • 24 ноември 2015 12:15

  • 3174
  • 0
Създадоха генномодифициран комар, резистентен на малария
© Getty Images/Guliver

Американски учени от Калифорнийския университет  обявиха, че са успели да създадат генномодифициран комар. По думите им той може да може да устои на зараза с малария, съобщи Би Би Си.

Ако новото откритие бъде приложено успешно, може да доведе до драстично намаляване на разпространението на смъртоносната болест по хората.

Изследователите разкриват, че са добавили специален „устойчив“ на малария ген в ДНК на комара. При чифтосване на два генномодифицирани комара техните наследници също притежават такъв ген. На теория, ако тези комари ухапят човек, не би трябвало да пренесат върху него паразита, който причинява заразата.


 

Към този момент половината от населението на земята живеят с риск от заразяване с малария. Всяка година 580 000 души умират от болестта.

Тестовете са били направени с вида комари Anopheles stephensi, който може да бъде открит в Индия. Според тях изследванията дават надежда, че този метод може да се прилага и при други видове комари. Изследователите също така смятат, че макар и да не реши напълно въпроса с разпространението на болестта, то той може да помогне значително за нейното ограничаване, допълва БТВ.

Досега са били провеждани и други експерименти с комари, но тяхната цел е била избиването на насекомите. Някои експерти обаче предупреждават, че елиминирането им може да доведе до други неблагоприятни последици за околната среда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3174 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини