Руска медия: Париж има шансове да сближи САЩ и Русия

  • 24 ноември 2015 11:05

  • 1443
  • 1
Руска медия: Париж има шансове да сближи САЩ и Русия
© gettyimages

От самото начало на сирийския конфликт световните сили предприемат най-сериозни опити да формират коалиция срещу групировката "Ислямска държава" (ИД). Ролята на посредник бе поета от френския президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12, пише "Комерсант".

Тази седмица френският държавен глава ще обсъди възможността за сплотяване на силите срещу ИД с лидерите на Великобритания - Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г., САЩ - Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, Германия - Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и Русия - Владимир Путин. След терористичните атентати в Париж Франция търси пътища към ново сближаване с Руската федерация, намирайки опора в традиционните специални отношения с Москва, отбелязва наблюдател на вестника.

След атентатите в Париж и взривяването на руския А321 Русия и Франция се озоваха в една лодка пред заплахата на международния тероризъм. Освен това не само Франция, но и Европа като цяло са уморени от бавнопротичащата конфронтация с Москва и президентът Оланд ще играе ролята на посредник, опитващ се да измъкне отношенията от проточилата се криза. Ще успее ли Оланд да убеди Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият - не се знае, но позицията на САЩ също започва да омеква, коментира политоложката Надежда Арбатова. Според нея при това положение Оланд ще се опита да направи крачка напред въз основа на традицията в руско-френските отношения, "по съветско време дала възможност на Париж да се нареди сред пионерите на разведряването в международните отношения". "За Оланд това е шанс да сплоти нацията и да направи нещо значимо - да нормализира отношенията с Русия", смята Арбатова.

Широка международна коалиция, която да действа в региона на законно основание, без да нарушава международните норми - това е развитието на ситуацията, за каквото настоява Москва, изтъква електронният в. "Дни".

Неслучайно все по-често наричат Русия основен участник в борбата с терора. "Каквото и да мислите за руснаците, те единствени могат и желаят да извършат нещо значимо в борбата с тероризма", цитира "Дни" бившия френски дипломат Симон дьо Галбер, говорил пред американското издание "Нешънъл интерест".

В тази връзка се очаква Париж да сътрудничи най-тясно именно с Москва в борбата срещу ИД. "Според мен трудно бихме обвинили французите, че търсят възможност за координация с Москва. Особено след като президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият отправи сигнал, че нападенията срещу Париж няма да станат събитие, което да оправдае промяна на стратегията на САЩ в Сирия", пише експертът.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1443 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Не

2015.11.24 | 20:17

1
Вече няма.

Добави коментар

Водещи новини