РВД: Изборът за кацане на резервно летище е решение на екипажа на самолета

  • 23 ноември 2015 19:03

  • 1729
  • 0
РВД: Изборът за кацане на резервно летище е решение на екипажа на самолета
©

На 21 ноември метеорологичната обстановка на летище "София" е била усложнена със силен южен вятър със скорост 74 км в час и с пулсации до 118 км в час.

Това се посочва в съобщение на ДП РВД по повод на публикации за кацането на два самолета на летище "Пловдив". При такава обстановка ръководителите на полети от ДП РВД са предоставили цялата актуална информация на екипажите, необходима им за взимане на решение в конкретната ситуация. Изборът за кацане на резервно летище е изцяло решение на екипажа на самолета, се отбелязва в съобщението.

Упоменаването на резервно летище е задължителен елемент при попълване на полетните планове от съответната авиокомпания, в случай на невъзможност за кацане на основното летище. В конкретната ситуация на 21 ноември двете въздухоплавателни средства са посочили в полетните си планове, като резервно летище "Пловдив". ДП РВД не одобрява предварително представените от авиокомпаниите полетни планове, а ги получава за информация и се съобразява с тях, се посочва в съобщението.

От ДП РВД са предоставили необходимата информация за метеорологичната обстановка и на други летища в страната - "Варна" и "Бургас", където условията обаче са били по-лоши от тези на летище "София". ДП РВД се придържа към ясно определени принципи и процедури за осигуряване на безопасни условия за осъществяване на всеки полет и няма отношение към перонното обслужване от какъвто и да било тип. Организацията на тези процеси е в правомощията на летищната администрация, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1729 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини