Крим остана без ток след взрив на далекопроводи

  • 22 ноември 2015 07:26

  • 3648
  • 8
Крим остана без ток след взрив на далекопроводи
© Getty Images/Guliver

Неизвестни лица в украинската Херсонска област взривиха двата останали електрически далекопровода, по които се подаваше електричество към Крим, съобщи Илия Кива, ръководителят на подразделението за борба с наркотиците на украинското вътрешно министерство, цитиран от ТАСС.

"Току-що бяха взривени опорите", написа тази нощ той във Фейсбук. По-рано спирането на електроподаването във всички населени пунктове на анексирания от Русия полуостров Крим беше потвърдено от директора на компания "Крименерго" Виктор Плакида. "Крим е изцяло лишен от електричество. Засега не мога да съобщя подробности", заяви той.

Кримските енергетици започнаха да включват резервните източници на електрозахранване.

Крим може да осигури най-много 50 на сто от необходимата електроенергия от собствени източници, заяви днес пред медиите първият вицепремиер на правителството на анексирания от Русия полуостров Михаил Шеремет, цитиран от ТАСС.

Шеремет е начело на щаба по ликвидацията на извънредното положение, което беше въведено поради спирането на подаването на електроенергия от територията на Украйна. "Потребностите ни днес са от 1200 мегавата. Към момента, с всички източници на захранване, имаме около 600 мегавата. Това е при най-благоприятни условия", подчерта той.

По-рано Шеремет обяви, че Крим е преминал на автономен режим. Новата руска република има около 300 мегавата собствени източници и дизелови генератори на обектите от социална значимост. Още около 300 мегавата могат да бъдат получени от вятърна и слънчева енергия сутринта, добави вицепремиерът.

По-рано беше съобщено, че всички болници в Крим са преминали на захранване от дизеловите си генератори. По данни на министерството на извънредните ситуации ситуацията е стабилна и под контрол и няма паника сред населението. Спирането на тока се случи към 20:22 часа по Гринуич вчера. Към 23:15 по Гринуич беше възстановено електроподаването в някои райони на Симферопол. Лимитът на подаваната енергия е 65 мегавата.

Летището в Симферопол не е спряло работа. Поради недостига на електроенергия се планира режим на тока.

По-рано днес беше съобщено, че протестът на активистите на националистически движения пред украинското президентство е бил прекратен, след 40-минутна среща с президента Петро Порошенко. На нея той е обещал, че ще поръча на правителството да прекрати търговията с новата руска република Крим, отбелязва ТАСС. По-късно беше съобщено за взривяването на двата електрически далекопровода.

В петък неизвестни лица взривиха две от четирите опори на електрическите далекопроводи, по които се доставяше електроенергия в Крим. Мястото на произшествието беше поставено под охраната на активисти на кримските татари и бойци на забранената в Русия организация "Десен сектор", които пречеха на ремонтните екипи. В отговор към мястото на произшествието бяха изпратени специални части При сблъсъците няколко активисти получили контузии, а един полковник от милицията беше ранен с нож в гърба при опит да му бъде отнето оръжието, съобщи Илия Кива.

След предишното взривяване на електрическите далекопроводи е петък вечерта министерството на енергетиката на полуострова предупреди жителите на региона за възможни ограничения на електроподаването. Експертите призоваха жителите на Крим да заредят акумулаторите си, да се запасят с вода и да не включват ненужни електроуреди в часовете на най-голямо натоварване сутрин и вечер.
Няколко стотици активисти на националистически движения се събраха на митинг пред сградата на президентската администрация в Киев. Те протестираха заради действията на органите на реда в Херсонска област, съобщи ТАСС, позовавайки се на кореспондент от мястото на събитията.

На 20 септември депутатите от Върховната Рада Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров, както и бившият вицепремиер на Крим, собственикът на телевизионния канал АТР Ленур Ислямов, започнаха продоволствена блокада на анексирания от Русия полуостров, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3648 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Българин

2015.11.25 | 14:17

8
Всичко е по поръчка на САЩ. Кога всичко това от тяхна страна е спре - да се месят в работите на другите държави.

2015.11.25 | 14:17

7
Toва е фашизъм в действие !Понеже на могат да направят нищо на Русия , изливат злобата си на цивилното ние на Крим !
Любител

2015.11.25 | 14:17

6
Румянке,чети малко история и не разсмивай хората.Някой пита ли жителите на Крим,когато Хрушчов ги изпрати в Украйна?

2015.11.25 | 14:16

3
Фашизъм е да анексираш чужда територия , както направиха Кремълските окупатори и терористи !

2015.11.25 | 14:16

5
Фашизъм е идеология ,а не анексиране на територия !Фашизма не признава за хора ,други освен фашистите !Терористи са тези ,които не признават друго мнение освен тяхното ! За това Украйнската клика са и фашисти и терористи !А ако бяха по-силни ,щяха да бъдат и окупатори ,ама ядец !
виц

2015.11.25 | 14:16

4
АЛО КРИМ Е НАСЕЛЕН С РУСНАЦИ И ТАТАРИ ,ПРОЧЕТИ МАЛКО ПРЕДИ ДА СИ ДАДЕШ ТЪПОТО МНЕНИЕ .РУСКИТЕ ВОЕННИ БАЗИ НА ЧЕРНОМОРСКИЯТ ФЛОТ СА ТАМ .
ВСЕ ТАЯ

2015.11.25 | 14:16

2
ПОРЕДНИЯТ ИДИОТИЗЪМ НА ЕДИН ПРОМИТ НАРОД ,НАЛИ РУСНАЦИТЕ ЩЕ ИМ ДАДАТ ТОК ПРЕЗ НОВОРУСИЙСК ,РУСНАЦИТЕ ДА ИМ ДРЪПНАТ КРАНЧЕТО НА ГАЗТА И ДА ВИДИМ ТОГАВА ТАЯ ФАШИСТКА СГАН КАК ЩЕ СЕ МОЛИ НА ЕВРО ИЛИ АМЕРИКАНО ПРИЯТЕЛИ ТЕ СИ .
chiki

2015.11.23 | 18:22

1
dolnoprobni utrepki.gadove.vcichko po reda ci.

Добави коментар

Водещи новини